Gedrukte editie van gratis dagblad Metro axed temidden van coronaviruscrisis

By admin

Gedrukte exemplaren van de Metro-krant, ooit een van de meest gelezen kranten in Nederland, zullen niet meer beschikbaar zijn als de productie officieel wordt stopgezet, bevestigde het moederbedrijf van de krant, Mediahuis, in een verklaring. De Nederlandse versie van het gratis dagblad was sinds 1999 in omloop, vaak opgepikt door forenzen die door het land reizen.

Terwijl de nieuwsuitzending online doorgaat, zijn drie mensen hun baan kwijtgeraakt door de beslissing om de krant stop te zetten, vertelde een woordvoerder van Mediahuis aan NL Times. Het bedrijf stopt ook met het verspreiden van een downloadbare versie van de opgemaakte krant.

De gedrukte editie van Metro werd aanvankelijk op 23 maart als tijdelijke maatregel opgeschort als gevolg van de coronaviruspandemie, die leidde tot een aanzienlijke daling van het aantal passagiers in het openbaar vervoer. Het aantal mensen dat gebruik maakt van het openbaar vervoer is in die tijd met 85 procent gedaald, waardoor de oplage van de krant, die afhankelijk is van advertentie-inkomsten, in feite afneemt.

De woordvoerder van Mediahuis zei dat Metro al geruime tijd nauwelijks genoeg verdiende om de krant te produceren. De pandemie verergerde de situatie voor veel mediabedrijven in Nederland, waar de advertentie-inkomsten na de wereldwijde gezondheidscrisis waren opgedroogd. Het maakte het voor het bedrijf onredelijk om door te gaan met het uitbrengen van een gedrukte editie.

“Metro is volledig afhankelijk van advertentie-inkomsten. Omdat de corona-crisis de komende periode aanhoudt, zal de omzet van de gedrukte editie daarna naar verwachting niet voldoende herstellen”, schreef de krant in een verklaring op haar website.

“We willen jullie allemaal, de lezers, de afgelopen 20 jaar bedanken. We hopen je te zien op Metronieuws.nl. “