Gedeeltelijke lockdown veroorzaakt golf van faillissementen: ABN Amro

De gedeeltelijke lockdown die de regering woensdag heeft ingevoerd om te proberen de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen, zal voor veel bedrijven een faillissement betekenen, verwacht ABN Amro-econoom Philip Bokeloh. “Er is geen andere uitkomst dan dat het aantal faillissementen toeneemt”, zei hij.

De lockdown omvat horecagelegenheden die voor alles sluiten behalve afhaalrestaurants, limieten op de verkoop van alcohol en niet meer dan 30 mensen toegestaan ​​in veel openbare plaatsen zoals theaters. Deze maatregelen zullen ongetwijfeld een klap zijn voor de economie, zei Bokeloh.

Dankzij steunmaatregelen van de overheid is het aantal faillissementen in Nederland tot nu toe beperkt gebleven. Veel ondernemers dachten dat de lockdown-maatregelen een tijdelijke onderbreking waren en besloten de moeilijke tijden door te drukken.

“Nu ontdekken ze dat ze langer met deze problemen te maken hebben, waardoor hun vooruitzichten somberder worden”, zei Bokeloh. Het kabinet vermindert ook geleidelijk de noodhulp aan bedrijven. “Misschien neemt het kabinet aanvullende maatregelen. Er komen immers verkiezingen aan. Maar die toevoeging zal maar voor een paar bedrijfstakken gelden.”

Hoewel deze tweede lockdown zeker een economische klap zal zijn, verwacht Bokeloh niet dat het zo erg zal zijn als in de eerste coronavirusgolf – in het tweede kwartaal kromp de Nederlandse economie met een ongekende 8,5 procent. ‘Deze keer zal het niet zo erg zijn.’

“Je zag dat toen zowel de vraag naar producten als de productie ervan in de problemen kwam”, legt hij uit. “Dit keer zal alleen de vraag van de consument afnemen. Bovendien blijft de vraag uit andere landen redelijk stabiel.”

ABN Amro verlaagde haar economische verwachtingen voor dit en volgend jaar, maar verwacht volgend jaar nog wel enige economische groei. “We hadden in de tweede helft van dit jaar een sterk herstel verwacht, maar dat zal nu minder zijn. En dat heeft ook effect op volgend jaar.

follow:
admin

admin

Related Posts