FINANCIEEL.com

Frans Timmermans hoopt de volgende premier van Nederland te worden

Frans Timmermans hoopt de volgende premier van Nederland te worden

Frans Timmermans wil de volgende premier van Nederland worden, zei de prominente PvdA-eurocommissaris tegen de NOS, waarmee hij zijn kandidatuur bevestigde om de PvdA-GroenLinks-combinatie te leiden bij de komende parlementsverkiezingen. Zijn belangrijkste doel is om de Nederlanders weer bij elkaar te brengen in plaats van dat ze steeds verder uit elkaar groeien, zei hij.

“We moeten ervoor zorgen dat Nederland het vertrouwen in zichzelf terugkrijgt”, zei Timmermans. Omdat er “gigantische uitdagingen” zijn: de klimaatcrisis, de verslechterende natuurtoestand, oorlog aan de Europese grenzen en steeds toenemende ongelijkheid. “Dat kunnen we alleen oplossen als we schouder aan schouder werken.” Als het aan hem ligt, gebeurt dat met hem als minister-president, zei Timmermans. Zo niet, dan wordt hij parlementariër.

Gevraagd naar het thema dat het kabinet-Rutte IV ten val bracht – asielzoekers en gezinshereniging in het bijzonder – zei Timmermans tegen de NOS dat hij voorstander is van een “streng maar rechtvaardig” asielbeleid. ‘Maar praat me niet over het uit elkaar scheuren van gezinnen. Dat zal onder mijn gezag nooit gebeuren.” Het kabinet-Rutte IV stortte in over een plan om gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen te beperken tot maximaal 200 per jaar, mogelijk met een wachttijd van twee jaar.

Timmermans is momenteel de enige lijsttrekker van PvdA-GroenLinks. PvdA-leider Attje Kuiken vertelde TImmermans dat ze niet in de running was. Op Twitter noemde ze zijn kandidatuur ‘geweldig nieuws’. “Ik ben er heel blij mee. Mijn grote steun voor zijn kandidatuur.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei al dat hij zich niet kandidaat zou stellen voor leider. Hij steunt Timmermans, zei hij donderdag, en noemde hem de perfecte minister-president “om de koers van Nederland te veranderen en een nieuw tijdperk in te luiden”.

Ook GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet is blij met de kandidatuur van Timmermans. “Groen en sociaal leiderschap. Echt nodig in deze tijden”, twitterde ze.

Laura Bonnet (GroenLinks) omschreef hem op Twitter als een “groene PvdA’er”. “Spannende tijden, zei ze.”

Europees Parlementariër Agnes Jongerius (PvdA) vindt Timmermans “de juiste persoon om de Nederlandse socialisten/groene coalitie te leiden. Nederland wacht op een koploper met visie.”

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA), lang beschouwd als een goede kanshebber om de twee partijen te leiden, heeft ook zijn steun uitgesproken voor Timmermans en zal zich niet kandidaat stellen, zegt zijn woordvoerder tegen het ANP.

Voordat Timmermans zijn kandidatuur aankondigde, waren de kiezers in Nederland verdeeld tussen het linkse blok, de boerenbeweging BBB en de VVD van vertrekkend premier Mark Rutte. De laatste peiling van Maurice de Hond voorspelde dat de drie partijen elk 25 zetels in het parlement zouden krijgen, waarmee ze veruit de grootste zijn.

De Hond benadrukte dat er nog veel onzekerheden in de data zitten, aangezien de verkiezingscampagnes nog niet eens zijn begonnen. De Hond verwacht dat de campagne door de vele nieuwe lijsttrekkers en kandidaten voor het premierschap een nog grotere invloed zal hebben dan bij eerdere verkiezingen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert