Frankrijk staat niet alleen, zegt de Nederlandse premier na de aanval van Nice

By Jernst van Waal

Premier Mark Rutte reageerde op een schijnbare mesaanval bij de Basilique Notre-Dame de l’Assomption-kerk in het centrum van Nice, waarbij donderdag minstens drie mensen om het leven kwamen. Rutte wenste de slachtoffers en hun families sterkte en benadrukte dat Nederland achter Frankrijk staat.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Politiebronnen vertelden de NOS dat tenminste drie mensen zijn omgekomen. Le Monde meldde dat de dader eerst een vrouw in de kerk heeft onthoofd en vervolgens een kerkmedewerker heeft aangevallen. Het derde slachtoffer werd gedood in een bar voor de kerk, waar ze haar toevlucht zocht. Minstens zes mensen raakten gewond.

“Voor de tweede keer in korte tijd wordt Frankrijk opgeschrikt door een gruwelijke terreurdaad, dit keer in Nice”, zei premier Mark Rutte op Twitter. ‘Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. En we zeggen tegen de mensen van Frankrijk: je staat niet alleen in de strijd tegen extremisme. Nederland staat achter je.’

Minister Wokpe Hoekstra van Financiën sprak namens de Nederlandse regering zijn afschuw uit over de aanslag. “Ik zou nogmaals willen benadrukken dat we 100 procent achter Frankrijk staan ​​in de strijd tegen dit soort terreur”, zei hij tijdens een parlementair debat, meldt het ANP.

“Ik denk aan de haat en de gruwelijke moorddadige geest van deze islamistische terrorist”, zei minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. “Mijn gedachten zijn bij de Fransen. In Europa staan ​​we samen voor onze vrije samenleving.”

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zei dat de aanslag in Nice hem “geschokt en verontwaardigd” had achtergelaten. “Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en het hele Franse volk. Nederland blijft solidair met Frankrijk. Onze samenlevingen zullen terrorisme nooit tolereren.”

“Weer een terroristische aanslag in Frankrijk, verschrikkelijk”, tweette GroenLinks-leider Jesse Klaver. ‘Onze gedachten zijn bij de Fransen.’

SP-leider Lilian Marijnissen noemde de aanval op Twitter ‘verschrikkelijk’. “Kracht voor alle familieleden en heel Frankrijk. Wat je achtergrond, kleur of religie ook is, laten we ons verenigen tegen deze barbarij”