Foto van demonstranten in Sudan wint World Press Photo

By admin

Een foto met demonstranten in Sudan werd uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar 2020. De foto is getiteld “Straight Voice” en is gemaakt door Yasuyoshi Chiba, persfotograaf voor AFP. Het World Press Photo Story of the Year werd toegekend aan “Kho, the Genesis of a Revolt” door Romain Laurendeau.

“Straight Voice” toont een jonge man die protestgedichten voordraagt, verlicht door de lichten van mobiele telefoons, tijdens een demonstratie tijdens een black-out in Khartoum, Sudan. Nadat de 30-jarige regel van dictator Omar al-Bashir in april 2019 was beëindigd door een militaire staatsgreep en er een militaire regering was ingesteld, bleven de inwoners protesteren om macht aan burgerlijke groepen te geven. In juni van dat jaar openden regeringstroepen het vuur op demonstranten, waarbij velen omkwamen.

De autoriteiten legden black-outs op en sloten het internet af in een poging de protesten te verspreiden, maar de demonstranten gingen door en communiceerden via sms en mond-tot-mondreclame.

De pro-democratiebeweging en het leger hebben uiteindelijk op 17 augustus 2019 een machtsverdelingsovereenkomst ondertekend. Het volledige verhaal achter de foto is hier te vinden.

“Kho, the Genesis of Revolt” documenteerde het begin van wat een landelijke uitdaging werd tegen het bewind van de al lang bestaande Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika. In februari vorig jaar gingen duizenden jonge mensen uit arbeidersbuurten de straat op bij het eerste protest dat uitmondde in de landelijke opstand.

“Het is het verhaal van de diepe onrust van de jeugd, die, door de autoriteit uit te dagen de rest van de bevolking te durven uitdagen om mee te doen aan hun actie, de grootste protestbeweging in Algerije in decennia heeft geboren”, zei World Press Photo over de serie . Vind hier meer details.