Site pictogram Financieel.com

Financiële steun voor flexibele werknemers, inclusief studenten, aangekondigd

Diverse flexwerkers in Nederland, waaronder studenten die maar een paar uur per week hebben gewerkt, komen in aanmerking voor financiële ondersteuning als ze inkomsten zouden verliezen als gevolg van de aanhoudende coronavirus pandemie. Een nieuw programma, aangekondigd door de minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, stelt mensen die in aanmerking komen in staat om 550 maanden per maand te claimen voor de maanden maart, april en mei.

Het bedrag wordt belast als inkomen en ligt 50 euro per maand lager dan was voorgesteld. Om dit goed te maken, hoeven werknemers in februari alleen een minimum bruto van 400 euro te hebben verdiend, honderd euro minder dan verwacht. De bruto minimale wijziging is aangebracht om meer mensen in aanmerking te laten komen voor het programma, terwijl het totaal van de uitkering werd verlaagd om te garanderen dat “er niet een te grote groep is die een hogere vergoeding ontvangt dan eerder verdiend”, zei Koolmees in een brief aan het parlement .

Wie in april meer dan 550 euro heeft verdiend, komt niet in aanmerking voor de regeling. Koolmees zei dat het niet duidelijk was hoeveel mensen zich voor het programma konden aanmelden. Het kabinet wijst 200 miljoen euro toe voor het noodfonds, hoewel Koolmees erkende dat het een “ruwe schatting” was van wat nodig was.

Aanvragen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele werkers, of TOFA, zullen waarschijnlijk op 22 juni worden geopend. Het aanvraagvenster blijft drie weken open.

‘De TOFA-uitkering is een vergoeding voor gederfd loon en heeft de vorm van een eenmalige brutovergoeding’, zei Koolmees.

Mobiele versie afsluiten