FINANCIEEL.com

F1: Verstappen verlengt record in Las Vegas met 18e overwinning

F1: Verstappen verlengt record in Las Vegas met 18e overwinning

Max Verstappen was wars van de glitter en glamour van Las Vegas, maar in de Red Bull concentreerde de Nederlander zich volledig op de sport en reed hij opnieuw onstuitbaar naar de overwinning. Zelfs een tijdstraf van vijf seconden kon hem niet tegenhouden in de spectaculaire race.

De wereldkampioen breidde zijn recordreeks in de Formule 1 uit in de Amerikaanse gokstad. Het was zijn 18e overwinning van het seizoen. “Viva Las Vegas! Viva Las Vegas!” zong de jonge regerende wereldkampioen toen hij de geblokte vlag naderde, meldde sportblad Marca. Verstappen heeft nu 53 overwinningen behaald in zijn carrière, hetzelfde aantal als de Duitser Sebastian Vettel. De twee delen nu de derde plaats op de ranglijst aller tijden.

Red Bull vierde bijna een dubbele overwinning, want teamgenoot Sergio Pérez reed tot de laatste ronde op de tweede plaats. Maar Charles Leclerc wist de Mexicaan kort voor de finish in zijn Ferrari in te halen.

Tijdstraf

Verstappen had voor de race zijn afkeer tegen Las Vegas uitgesproken. In zijn ogen was het bezoek van de Formule 1 aan het gokparadijs voor 99 procent show en 1 procent sport. De Nederlander moest voor de race wat show toestaan, waarschijnlijk tegen zijn wil. Hij droeg voor de gelegenheid een wit pak met een gouden riem, een eerbetoon aan Vegas-icoon Elvis Presley.

Toen de rode lichten uitgingen, stond Verstappen meteen in de sportmodus. Hij startte als tweede, maar duwde zijn Red Bull aan de binnenkant van de eerste bocht voorbij de Ferrari van Leclerc, die vanaf pole position was gestart. Bij het uitkomen van de bocht duwde Verstappen zijn rivaal van de baan, waardoor hij aan de leiding kon blijven. De racestewards oordeelden dat Verstappen deze manoeuvre niet had mogen maken en legden een tijdstraf van vijf seconden op.

Inhalen

Na een vroege crash van Lando Norris (McLaren) kwam de safety car de baan op. Verstappen vertrok bij de herstart en pakte meteen de leiding, maar kon deze niet lang vasthouden. Hij verslijt zijn banden veel sneller dan Leclerc, die hem na 16 ronden inhaalde en de leiding nam. De Limburger maakte meteen een pitstop om zijn tijdstraf te innen en op harde banden te wisselen. Met dit rubber ging het veel beter.

Hij begon aan een inhaalrace, die hem in korte tijd van de negende naar de vijfde plaats bracht. Terwijl hij George Russell aan de binnenkant inhaalde, raakte de Brit hem aan met zijn Mercedes en vloog er koolstofafval over de baan. De safety car kwam weer de baan op en Verstappen koos voor een tweede pitstop en verse banden. Leclerc deed dat niet, en dit zou de Monegaskische coureur duur komen te staan. De Ferrari-coureur wist op ‘oudere’ banden de eerste plaats niet vast te houden. Eerst passeerde Pérez hem, daarna passeerde de ontketende Verstappen hem hard.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert