Experts zeggen dat covid-vrije pilot-evenementen te riskant zijn, strengere regels nodig

By Jernst van Waal

Leden van het Outbreak Management Team (OMT), een groep adviseurs over de coronavirus-pandemie van de overheid, uitten hun bezorgdheid dat de talrijke testgebeurtenissen die momenteel gaande zijn, te riskant kunnen zijn en mogelijk kunnen leiden tot een golf van nieuwe infecties. De experts hebben aangedrongen op enkele wijzigingen in de manier waarop deze evenementen worden georganiseerd, meldt het ANP.

Eerder in april kondigde de regering een reeks pilot-evenementen aan in tal van industrieën om te bepalen wat in een later stadium veilig kan worden heropend. Daardoor konden veel culturele bezienswaardigheden in het land weer bezoekers verwelkomen. Om de evenementen bij te wonen, moeten alle bezoekers een negatief coronavirus-testresultaat overleggen en van tevoren hun plaats reserveren.

De experts wezen erop dat in totaal ongeveer 200.000 deelnemers werden verwacht bij de evenementen die door het hele land werden gehouden. Bijeenkomsten van zulke grote groepen en meer uitstapjes die dan ook worden gemaakt, brengen een groot risico met zich mee. Het onderzoek dat de overheid probeert uit te voeren, had gemakkelijk op kleinere schaal kunnen worden bereikt, vond OMT.

“Als het alleen om onderzoeksmogelijkheden zou gaan, zouden maximaal tien zorgvuldig uitgekozen en goed voorbereide evenementen voldoende zijn”, zei een van de OMT-experts.

Als mogelijke verandering stelden ze voor om mensen binnen 24 uur na binnenkomst een coronavirus-test te laten doen, in plaats van de 40-uurlimiet voor een negatieve test die de huidige regels toestaan. Bovendien zijn OMT-leden van mening dat het eisen van bezoekers om zich achteraf te laten testen, ook kan helpen het risico van onderpandgroei van infecties te verminderen.

De OMT-experts voerden ook aan dat als pilot-evenementen met kleinere groepen zouden worden georganiseerd, het gemakkelijker zou zijn om de bron van de infectie te achterhalen. Het ongetest laten meedoen van kinderen jonger dan 12 jaar leidt volgens hen ook tot extra risico’s.

Ze voorspelden dat het totale aantal besmettingen met het coronavirus in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal zijn vanwege de pilots, wat mogelijk het plan van de regering om het land in 5 fasen in de komende maanden geleidelijk te heropenen in gevaar zou kunnen brengen.