Site pictogram Financieel.com

Expats in NL maken zich zorgen over werk, geestelijke gezondheid tijdens pandemie

De pandemie van het coronavirus was voor bijna iedereen een klap en trof vooral de expatgemeenschap in Nederland, blijkt uit een onderzoek van het International Community Advisory Platform (ICAP) onder 2.350 mensen uit 104 verschillende landen die in Nederland wonen. Expats maken zich zorgen over hun werk en inkomen en voelen zich eenzaam en geïsoleerd.

Uit het onderzoek bleek dat ongeveer een kwart van de internationale werknemers overwoog om Nederland te verlaten vanwege het coronavirus, hoewel de meerderheid uiteindelijk bleef. 24 procent van de respondenten zei dat ze “een of twee” expats kenden die het land wel verlieten, maar de meesten kenden alleen mensen die besloten om in Nederland te blijven.

64 procent van de internationale arbeiders zei zich zorgen te maken over de gevolgen van de pandemie voor hun inkomen. Drie op de tien zei dat hun baan onder druk stond, en een op de tien was al werk kwijt.

Deze onzekerheid, gecombineerd met het isolement als gevolg van reisbeperkingen, eiste ook de geestelijke gezondheid van expats, en velen meldden zich eenzaam en geïsoleerd te voelen. De lockdown en sociale beperkingen hadden vooral gevolgen voor mensen die pas onlangs naar Nederland kwamen, omdat het hen weinig tot geen kansen gaf om een ​​sociale en ondersteunende structuur op te bouwen.

Door reisbeperkingen werden ook veel internationale werknemers geïsoleerd van hun familie en vrienden thuis. Meer dan een kwart zei dat ze zich zorgen maakten over hun dierbaren thuis.

“Coronavirus heeft onze integratie in de Nederlandse samenleving drastisch vertraagd, omdat het moeilijker is om te socializen, Nederlands te oefenen en ons netwerk buiten de expatgemeenschap op te bouwen”, zei een respondent tegen de onderzoekers. Een ander noemde het ‘hartverscheurend’ dat hun kinderen hun grootouders een heel jaar niet hebben gezien.

74 procent van de respondenten zei dat het coronavirus hun mentale welzijn heeft beïnvloed. 15 procent zei dat ze niet zeker weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Volgens ICAP gaf slechts 2 procent van de mensen aan dat ze hulp kregen van hun werkgevers.

Mobiele versie afsluiten