Erasmus Univ. studenten dreigen met rechtszaak over dubbele webcam-examencontrole

Studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben gedreigd het College van Bestuur van de instelling voor de rechter te slepen als de universiteit niet ophoudt te eisen dat studenten twee camera’s opzetten om hen te monitoren wanneer ze thuis tentamen maken, meldt NRC. Sinds een aantal maanden verplicht de Erasmus Universiteit studenten om naast de webcam van hun laptop ook een smartphone achter zich te leggen als ze bij thuistests kunnen worden gebruikt.

Volgens de krant is de Erasmus Universiteit de enige universiteit in het land die twee camera’s nodig heeft. Proctoringsoftware maakt het voor examinatoren mogelijk om tijdens toetsen toegang te krijgen tot de webcams, microfoons en webbrowsers van studenten om zo fraude bij examens te voorkomen. Het toegenomen gebruik van dergelijke diensten in Nederland is door studentengroepen herhaaldelijk als een onnodige privacyproblematiek genoemd.

Ondanks de zorgen van studenten, blijft de meerderheid van de universiteiten online proctoringservices gebruiken om testpersonen te volgen, volgens de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de Landelijke Studentenvereniging (LSVb). De LSVb heeft enkele voorbeelden gegeven van geschikte alternatieven die bij sommige instellingen worden gebruikt als een meer aanvaardbare oplossing.

“Het wordt hoog tijd dat het gebruik van proctoring de uitzondering wordt en niet de regel. Er zijn veel andere mogelijkheden om examens te schrijven. Studenten worden tijdens deze crisis twee keer het slachtoffer van de bijzondere situatie en de extra stress bij het afleggen van examens” , Zei LSVb-voorzitter Lyle Muns in januari.

In januari ondertekenden honderden Erasmus-studenten een open brief waarin ze opriepen om een ​​einde te maken aan het gebruik van webcam tijdens het proctoreren van examens.

Sommige diploma’s zijn ongeldig verklaard vanwege complicaties tijdens een tentamen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam afgelopen september, zei de Landelijke Studenten Vereniging (LSVb) destijds ook.

Plaats een reactie