Er is weinig bekend over het verband tussen de Omicron-variant en een ernstige ziekte: ICU-leider

By Jernst van Waal

Voorzitter van de Nederlandse Unie voor Intensive Care Diederik Gommers zei dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar het verband tussen de nieuwe variant van het Omicron-coronavirus en ernstige ziekten. “Het is heel serieus, maar we weten ook niet veel feiten”, zegt Gommers in WNL op Zondag.

Het RIVM maakte gisteren bekend dat de kans groot is dat de Omicron al in Nederland is.

“We weten dat het erg besmettelijk is omdat het zich snel verspreidt in Zuid-Afrika, maar we weten niet hoe het virus zich in Nederland zal gedragen”, aldus Gommers. De IC-arts zei dat experts eerst moeten vaststellen of Omircon Covid-19-patiënten zieker worden en of vaccins nog steeds effectief zijn tegen de nieuwe mutatie. “Er is veel onzekerheid en dat maakt ons bang”, aldus Gommers.

Er is een reisverbod ingesteld voor Zuid-Afrikaanse landen om het virus in te dammen, maar EU-burgers kunnen nog steeds heen en weer vliegen. “Het is niet luchtdicht”, zei onafhankelijk politicus Pieter Omtzingt. Op Schiphol zijn vrijdag ruim 600 passagiers uit Zuid-Afrika geland. Later bleek dat 61 van hen het coronavirus hadden opgelopen. “Ik was geschokt dat toen het KLM-vliegtuig werd gestopt, de passagiers uren in een niet-geventileerde ruimte moesten zitten”, zei Omtzingt.

Zorgprofessionals maken zich zorgen dat als de Omicron-variant besmettelijker is en patiënten zieker maakt, code zwart wordt bereikt in ziekenhuizen. “We hebben code zwart nog niet bereikt”, zei Gommers. “Spoedoperaties kunnen nog steeds doorgaan, maar daarna hebben we problemen om een ​​bed te vinden.” Als code zwart wordt ontvangen, moeten artsen beslissen wie spoedeisende zorg krijgt en wie niet.