Enorme toename van hacks, diefstal van persoonlijke gegevens

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit AP meldde vorig jaar een explosieve toename van het aantal hacks gericht op het stelen van persoonsgegevens. AP ontving in 2020 1.173 meldingen van dergelijke datalekken, 30 procent meer dan een jaar eerder. Vorig jaar waren deze datalekken met 25 procent toegenomen, meldt AD.

“Veel mensen worden persoonlijk getroffen als criminelen erin slagen hun persoonlijke gegevens te stelen”, zei AP-woordvoerder Aleid Wolfsen tegen AD. “Criminelen gebruiken de gestolen gegevens voor identiteitsfraude en om spam- en phishingaanvallen uit te voeren. De schade van dergelijke oplichting kan zo groot zijn dat mensen echt in de problemen komen en al hun spaargeld verliezen.”

Datalekken komen overal voor, en met name grotere organisaties lijken vaak het doelwit te zijn van hackers. Volgens AP komt dit vaak door een slechte beveiliging. Vorig jaar werden naar schatting 600.000 tot 2 miljoen gegevens van mensen gestolen van organisaties die slechts één wachtwoord nodig hebben om in te loggen.

De AP pleit daarom voor het gebruik van multi-factor authenticatie, waarvoor ten minste twee stappen nodig zijn om in te loggen, zoals een wachtwoord en een pincode die naar je telefoon wordt gestuurd. Dat maakt datadiefstal veel moeilijker, zei Wolfsen.

“Multi-factor authenticatie is een heel eenvoudige beveiligingsmaatregel die verplicht is bij het verwerken van gevoelige persoonsgegevens, maar die organisaties eigenlijk overal standaard zouden moeten implementeren. Dat kan veel leed voorkomen”, zei hij tegen de krant.

Plaats een reactie