FINANCIEEL.com

Elektrische raceauto van Eindhovense studenten laadt bijna in dezelfde tijd op als tanken

Elektrische raceauto van Eindhovense studenten laadt bijna in dezelfde tijd op als tanken

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelden een elektrische raceauto die bijna in dezelfde tijd volledig kan worden opgeladen als een benzineauto nodig heeft om vol te tanken. “Revolutie kan volledig opladen in minder dan vier minuten, waardoor het de snelst opladende elektrische raceauto ter wereld is voor uithoudingsraces”, aldus de studenten van team InMotion.

Het speciaal ontworpen batterijpakket van de studenten laadt volledig op in slechts 3 minuten en 56 seconden. Het heeft een actieradius van ongeveer 250 kilometer.

Het grootste probleem bij snelladen is een grote hoeveelheid warmte die vrijkomt, waardoor de degeneratie van accucellen wordt versneld, legt teammanager Julia Niemeijer uit. Op basis van hun eerdere innovatieve koeltechnologie op moduleniveau ontwikkelden de studenten een methode waarmee ze de batterij op celniveau kunnen koelen. “Koelvloeistof stroomt eigenlijk tussen elke cel. Dit betekent dat we nog meer warmte uit de rugzak halen. Dit heeft een enorm positief effect op de levensduur en herhaaldelijk snelladen”, aldus Niemeijer.

Koelen op celniveau is nog niet gebruikelijk op de markt, daarom heeft InMotion eigen modules ontwikkeld. “Het was een hele uitdaging dat er maar een paar millimeter ruimte zat tussen de cellen in de module om de koeltechniek toe te passen. We moesten heel secuur werken. We zijn heel blij dat we een methode hebben gevonden om dit mogelijk te maken.”

Een 24-uurs test toonde een “minimale” degradatie van het batterijpakket aan. Ook onderzoeksinstituut TNO en Provde Technologies hebben de technologie getest. Het studententeam implementeerde het in hun raceauto en gaat het komend jaar verder testen.

Het verkorten van de laadtijd van elektrische auto’s is essentieel om elektrisch rijden makkelijker en toegankelijker te maken voor de consument. InMotion heeft laten zien dat dit mogelijk is door “daadwerkelijk in de buurt te komen van een pitstopwaardige oplaadtijd.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert