FINANCIEEL.com

Elektriciteitsprijzen in meerdere landen tijdelijk onder nul door weersomstandigheden

Elektriciteitsprijzen in meerdere landen tijdelijk onder nul door weersomstandigheden

Dit weekend zakken de elektriciteitsprijzen op de spotmarkt in veel Europese landen onder nul door de harde wind overal en het feit dat zonnecentrales in de zomer altijd veel energie opwekken. De meeste mensen profiteren hier niet direct van, omdat hun energietarieven contractueel vastliggen. Wel kunnen mensen met zogenaamde dynamische energiecontracten er tijdelijk geld bovenop krijgen als ze bijvoorbeeld hun wasmachine aanzetten of hun elektrische auto opladen.

Uit gegevens van het grote handelsplatform Epex Spot bleek zaterdag dat de elektriciteitsprijzen in bijna een dozijn landen het grootste deel van de zondag negatief zouden zijn. In Nederland zou de prijs zondagmiddag dalen tot min 73,76 euro per megawattuur.

Het is niet de eerste keer dat deze prijzen onder nul zijn gezakt. Het gebeurt wanneer veel wind en zon ineens veel meer energie beschikbaar maken dan er uit gehaald wordt. Deze zomer lijken negatieve elektriciteitsprijzen vaker voor te komen. Opvallend is ook dat dit nu in zoveel landen tegelijk gebeurt.

Volgens deskundigen is dit een neveneffect van de transitie naar hernieuwbare energie, zolang dit niet gepaard gaat met een verandering in het energiegebruik. Er zijn slimmere apparaten en opslagsystemen nodig, die juist op het moment dat er veel stroom wordt opgewekt veel energie verbruiken en op andere momenten minder.

“Negatieve prijzen zijn een belangrijk signaal in het energiesysteem om flexibiliteit en opslag aan te moedigen”, zegt Tom Haddon, een consultant bij Arcadis, een advies- en ingenieursbureau in Cardiff. “Op dit moment is negatieve prijsstelling een bug, maar het zou een feature moeten zijn.

Er zijn al elektriciteitsbedrijven die reageren op sterk fluctuerende elektriciteitsprijzen. Eerder dit jaar meldden Zonneplan en Vereniging Dynamische Energieleveranciers (VvDE) dat steeds meer huishoudens overgaan op dynamische energiecontracten. Klanten met zo’n contract betalen hun energie tegen de op dat moment geldende inkoopprijs.

Volgens Zonneplan kregen klanten met dynamische energiecontracten in april voor het eerst geld voor hun elektriciteitsverbruik. Sindsdien heeft het bedrijf al een aantal significante negatieve prijspieken meegemaakt. Eerder deze maand zakte de marktprijs zelfs even naar 500 euro onder nul. Wie op dat moment zijn elektrische auto oplaadde, kon volgens berekeningen van Zonneplan zo’n 20 euro verdienen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert