FINANCIEEL.com

Eerste week Queer & Pride in Amsterdam trapt af met Pride Walk

Eerste week Queer & Pride in Amsterdam trapt af met Pride Walk

Zaterdag barst het Pride-festival Queer & Pride los in Amsterdam. De eerste week waar Queer Amsterdam verantwoordelijk voor is, begint met de Pride Walk, waarmee wordt gedemonstreerd voor gelijke rechten voor de LGBTQIA+-gemeenschap wereldwijd. De feestelijke demonstraties vinden twee weken lang plaats in heel Amsterdam, inclusief de botenparade Canal Parade, meldt Het Parool.

De deelnemers verzamelen zich zaterdag om 12.00 uur op de Dam, waar een reeks toespraken zal worden gehouden. Om 13.00 uur trekt de stoet langs het Leidseplein naar het Museumplein, waar aansluitend een klein festival met marktkraampjes, muziek en sportactiviteiten plaatsvindt. De organisatoren benadrukten dat geïnteresseerde deelnemers niet queer hoeven te zijn om deel te nemen aan de Pride Walk. Iedereen die de strijd van de zogenaamde regenbooggemeenschap steunt, is welkom.

De eerste week van Queer & Pride heeft als thema “By Queers for Queers” en staat in het teken van “het bevorderen van gelijkheid, het bestrijden van kansenongelijkheid en het versterken van de sociale en economische positie van alle mensen die zich identificeren als LGBTQ+.” Tot en met vrijdag 28 juli vinden er tal van evenementen plaats, waaronder queer filmavonden, conferenties en feesten.

Er zijn ook veel sportactiviteiten, zoals een Pride-run, schaakwedstrijden en een queer-tennistoernooi. Daarnaast staat het Kwaku Summer Festival in Amsterdam-Zuidoost op 23 juli weer roze en wordt er op woensdag 26 juli een diner georganiseerd voor de transgendergemeenschap op het Leidseplein. Verder zijn er op donderdag allerlei optredens en exposities over sekswerkers. Van dinsdag 1 augustus tot en met zondag 6 augustus wordt de tweede week van Queer & Pride gevierd, met onder meer de Canal Parade.

Tijdens Queer & Pride zijn de regenboogkleuren door de hele stad te zien. Op station Amsterdam Centraal wappert een Pride-vlag op het dak en worden de kleuren weergegeven op digitale borden. Daarnaast is het parkeerterrein aan de Marnixstraat boven het Surinaamse restaurant Waterkant net als vorig jaar gehuld in een gigantische regenboogvlag van 82 bij 18 meter. “Nederland zakte dit jaar weer een plek op de Europese ranglijst van LHBTIQ+-rechten”, zegt Brian Fernandes, initiatiefnemer van de vlag en eigenaar van Waterkant. “Met deze grootste Progress Pride-vlag ter wereld zeggen we: Kom op Nederland, doe er wat aan. Zet Nederland weer op de kaart.”

Verder viert de Amsterdamse Clubkerk zaterdag haar 15-jarig bestaan, op de dag dat Queer & Pride van start gaat. In de afgelopen 15 jaar zijn mensen toleranter geworden ten opzichte van de queergemeenschap, zegt mede-eigenaar, homo-activist en dragqueen Richard Keldoulis. “Maar er zijn nog genoeg tegenslagen”, zegt hij, verwijzend naar de recente aanval op dragqueen Miss Envy Peru in de hoofdstad. “We moeten blijven vechten.”

Club Church, “een baken van vrijheid”, aldus Keldoulis, is de afgelopen 15 jaar steeds meer opgemerkt door het publiek, organisaties en de overheid. “We hebben bijvoorbeeld gesprekken met de burgemeester over het erotisch centrum en werken samen met Soa Aids Nederland en PrEPnu”. Laatstgenoemde is een organisatie die strijdt voor brede toegang tot PrEP, een middel om hiv-besmetting te voorkomen. Ook organiseert de club thema- en informatieavonden, bijvoorbeeld over veilig vrijen.

De club begon ooit als homoclub, maar is volgens de eigenaar inmiddels veel meer. “We zijn een LGBTQIA+-safe space geworden. Dat is een teken van deze tijd, de hele gemeenschap is nu meer bezig met gender.” De nieuwe naam van The Pride, Queer & Pride, “vertegenwoordigt die genderdiversiteit.” Vanaf dit jaar organiseren twee verschillende partijen elk hun ‘eigen’ week, vanuit de wens om het LHBTQIA+ evenement inclusiever en minder commercieel te maken.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert