Eerste Covid-zelftests nu verkrijgbaar bij Nederlandse apotheken

By Jernst van Waal

De eerste zelftesten voor het coronavirus zijn vanaf woensdag te koop bij apotheken in Nederland, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend. Deze doe-het-zelftesten zijn bedoeld voor preventief testen, bijvoorbeeld als je naar school of werk moet, of iemand bezoekt uit een coronavirusrisicogroep.

Het ministerie gaf vorige week de eerste twee fabrikanten toestemming om zelftests te verkopen. De zelftests zijn antigeentests die binnen 15 minuten resultaten opleveren. Ze zijn nu verkrijgbaar bij sommige apotheken en het ministerie hoopt ze in de nabije toekomst bij alle apotheken, drogisterijen en supermarkten te hebben.

Producenten van zelftests moeten duidelijke instructies geven die begrepen kunnen worden door mensen zonder medische achtergrond. Het product moet gebruiksvriendelijk en betrouwbaar zijn. Consumenten kunnen op deze site kijken of hun zelftest is goedgekeurd voor gebruik door het ministerie.

“Door de test bij de mensen te brengen in plaats van bij de mensen op de test, kunnen we het virus nog sneller afsnijden”, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdag nadat hij symbolisch de eerste zelftest had gekocht. “Met zelftesten vergroten we de veiligheid in contact tussen mensen. Het is mooi dat de eerste zelftesten nu in de apotheek verkrijgbaar zijn. We hopen dat nog meer fabrikanten van sneltesten de weg naar de schappen zullen vinden.”