Een derde van de Nederlandse bevolking klaagt over een klein spaarvarken

By Jernst van Waal

Met kennis van de huidige coronaviruscrisis heeft meer dan een derde van de Nederlanders spijt dat ze niet meer geld hebben gespaard om op terug te vallen tijdens onverwachte gebeurtenissen. Dat meldt het platform Wijzer in geldzaken, dat een enquête hield onder meer dan duizend Nederlanders. Meer dan de helft van de jongeren tot 34 jaar zegt liever meer te hebben gespaard om de coronaviruscrisis het hoofd te bieden.

Als de werkloosheid en het aantal faillissementen volgend jaar toenemen, denkt 22 procent van de nog werkende Nederlanders financieel slecht voorbereid te zijn. Een derde vindt dat ze goed voorbereid zijn op werkloosheid of faillissement als gevolg van Covid-19.

Het aantal Nederlanders dat het belangrijk vindt om zich in te spannen om geld te besparen is licht gestegen. Volgens Wijzer in geldzaken is dit aantal dit jaar 65 procent, tegen 55 procent vorig jaar. De meest genoemde intenties zijn sparen voor een buffer en het verminderen van onnodige uitgaven.

83 procent van de mensen zet ook meer geld opzij. Twee jaar geleden was dat 78 procent. Toch heeft een substantieel deel van de Nederlandse bevolking nog niet genoeg spaargeld om 2000 euro op te halen als ze met een onverwachte situatie worden geconfronteerd. Dit aantal schommelt de afgelopen jaren rond de 30 procent.