Duizenden wonen Embrace Ukraine-bijeenkomst op Museumplein bij

By Jernst van Waal

Enkele duizenden mensen woonden dinsdagavond de Embrace Ukraine-rally op het Museumplein in Amsterdam bij. Diverse artiesten – waaronder headliners van het Eurovisie Songfestival – kwamen op het podium om geld in te zamelen voor het door oorlog verscheurde land, meldt de NOS.

S10, de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival van dit jaar, en de winnaar van dit jaar Kalush Orchestra waren onder de artiesten. Ook de winnaars van voorgaande jaren kwamen op het podium.

De benefietbijeenkomst werd georganiseerd door de Oekraïense ministeries van Cultuur en Buitenlandse Zaken voorafgaand aan de Europese top op 23 en 24 juni. Tijdens die conferentie zullen de EU-leiders de kandidatuur van Oekraïne voor het lidmaatschap van de Europese Unie bespreken.

De ministeries wilden de situatie in Oekraïne en het mogelijke EU-lidmaatschap van het land vers in ieders geheugen. De rally omvatte video’s die de bijdrage benadrukken die Oekraïne kan leveren aan de EU, bijvoorbeeld op het gebied van defensie.