Duizenden vrijwilligers ruimen 200.000 kilo afval op langs de Maas

By Jernst van Waal

Zo’n 10.000 vrijwilligers hebben zaterdag langs de Maas en haar zijrivieren in Limburg naar schatting 200.000 kilo afval opgeruimd. Daarnaast ruimden talloze vrijwilligers plastic afval op in en rond steden en dorpen. Dat maakte de organisatie Maas Cleanup bekend na de succesvolle opruimactie. Ter vergelijking: tijdens de laatste Maas Opruimactie in september vorig jaar haalden zo’n 5.000 vrijwilligers zo’n 40.000 kilo afval uit de Maas of uit de oevers.

Maas Cleanup is een beweging die zich inzet om de oevers van Limburgse rivieren schoon te houden. De beweging bestaat uit vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers. Het initiatief is naar eigen zeggen in de loop der jaren uitgegroeid tot een community van bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een duurzamere wereld.

In totaal werden dit jaar 209 opruimacties langs de Maas georganiseerd, waarvan 15 voor het eerst in België aan de oevers van de Maas. Zwerfvuil langs rivieren bedreigt de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water, aldus de organisatie. “Het is het vierde jaar dat we deze actie doen en het enthousiasme is ongebroken”, zegt Maas Cleanup-voorzitter Huub Waterval.

“Ook het verplaatsen naar het voorjaar is succesvol gebleken. Hiervoor hebben we weer de handen ineengeslagen met honderden vrijwilligers die al jaren in het voorjaar aan het opruimen zijn. Zonder hun inzet en inzet was het ons niet gelukt om zoveel op te ruimen.” ’, aldus Waterval.

De schoonmaak van de Maas en haar zijrivieren in Limburg viel zaterdag samen met de 21e Nationale Opruimdag van de organisatie Nederland Schoon. Zaterdag deden zo’n 50.000 vrijwilligers mee. Dit is ongeveer evenveel als vorig jaar. Op duizenden locaties in het land is zoveel mogelijk zwerfafval verwijderd.