FINANCIEEL.com

Duizenden inwoners van Nederland geconfronteerd met online bedreigingen

Duizenden inwoners van Nederland geconfronteerd met online bedreigingen

Online bedreigingen treffen een veel bredere groep inwoners van Nederland dan mensen met een publieke functie, zoals politici. Slachtofferhulp Nederland ontving in het eerste halfjaar van 2023 ruim 9.000 meldingen van mensen die werden bedreigd.

We leven in een ‘harde tijd’, aldus Rosa Jansen, voorzitter van het bestuur van Slachtofferhulp Nederland. “We zagen met Sigrid Kaag hoeveel impact online dreigingen kunnen hebben. Helaas wordt hier een veel grotere groep Nederlanders door geraakt. We zien nog maar het topje van de ijsberg en ik vrees dat het einde nog niet in zicht is. Volgens Jansen is het belangrijk om bewustwording te creëren “over de ernstige gevolgen van online dreigingen en slachtoffers de nodige ondersteuning te bieden”.

Vorig jaar ontving Slachtofferhulp meldingen van ruim 20.000 slachtoffers van bedreiging. De organisatie ziet dat mensen die met bedreigingen worden geconfronteerd wantrouwen, angst en intimidatie ervaren. Sommigen hebben last van slaapproblemen en depressieve symptomen. Ook familieleden of vrienden van slachtoffers kunnen last hebben van de bedreigingen.

Slachtofferhulp lanceert de campagne “Elke stap een overwinning” op maandag om slachtoffers te informeren over manieren om te herstellen van wat hen is overkomen. Zij verwijst slachtoffers door naar hulp die de organisatie biedt, waaronder psychologische hulp, begeleiding in het strafproces of hulp bij het aanvragen van schadevergoeding.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert