Drugshandelaren nemen hun toevlucht tot het opleiden van eigen kinderen om in de haven te werken

By Jernst van Waal

Drugshandelaren in Rotterdam nemen hun toevlucht tot genuanceerde methoden om hun product langs de autoriteiten te krijgen, waaronder het in dienst nemen van hun eigen kinderen in de haven, meldde het AD.

Corrupte arbeiders in de haven zijn essentieel om drugs uit het buitenland naar Nederland te halen. “Laat me duidelijk zijn: dit soort werk kun je niet doen zonder corrupte havenmedewerkers”, zegt hoofd van de havenpolitie Jan Janse tegen het AD.

Op het Scheepvaart- en Transportcollege worden toekomstige havenmedewerkers geschoold over de gevaren van het werken met drugshandelaren. Het programma is samen met politie en justitie ontworpen.

“Werken in de haven is leuk en je komt niet per se in aanraking met het drugsnetwerk. Als het toch gebeurt, moet u weten hoe u moet reageren. Sommige studenten zijn naïef en hebben geen idee wat de gevolgen zijn’, zegt een van de makers van het programma, Sanne Puntman.

Soms sturen drugshandelaren zelfs hun eigen kinderen naar deze klassen in de hoop toegang te krijgen tot de haven. “Er zijn een paar rotte appels”, waarschuwde Puntman. “Maar die verhalen ken ik ook van de politieschool en de beveiligingsbedrijven. Het kan overal gebeuren.”

Tijdens de lessen leren de studenten ook navigeren op sociale media, bijvoorbeeld door nooit in hun werkkleding op foto’s te poseren. Criminelen zullen proberen het vertrouwen van de havenarbeider te winnen door zich voor te doen als aantrekkelijke vrouw of door misbruik te maken van een kwetsbaarheid van de havenarbeider.

Ook leren de leerlingen aandacht te besteden aan vreemd gedrag van een van hun collega’s. Ze leren vragen stellen als: “Waarom wil iemand die altijd dagdiensten draait, ineens ’s nachts werken. En waarom rijdt hij in een dure auto of draagt ​​hij een duur horloge dat hij zich aanvankelijk niet kon veroorloven?”

Puntnam zei dat het programma tot nu toe succesvol is geweest in het waarschuwen van studenten over de gevaren van het betreden van het drugsnetwerk. “We willen graag doorgaan met het project”, aldus Puntam.