FINANCIEEL.com

Driekwart appartementseigenaren ontevreden over beheer VvE

Driekwart appartementseigenaren ontevreden over beheer VvE

Ruim driekwart van de appartementseigenaren is ontevreden over de beheerder van hun VvE, meldt Vereniging Eigen Huis, de koepel van VvE’s, na analyse van de klachten aan haar meldpunt. Ze klagen over slechte communicatie, slechte administratie en managers die beslissingen nemen zonder de leden te raadplegen.

Appartementeigenaren zijn automatisch lid van hun Vereniging van Eigenaren (VvE) vanaf het moment dat ze hun appartement kopen. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het gebouw. Het merendeel van de VvE’s besteedt dit beheer uit aan een externe dienstverlener.

“Maar als ze niet werken, weten VvE’s vaak niet hoe ze van zo’n persoon of bedrijf af moeten komen. VvE’s zoeken soms jarenlang naar een goede beheerder en dat zorgt voor veel frustratie’, zegt VEH-directeur Cindy Kremer in een persverklaring.

De VEH opende in februari haar meldpunt voor meldingen over VvE-beheer en kreeg 518 klachten binnen. De meeste gingen over communicatie – de manager deelt te weinig informatie of is moeilijk te bereiken. Volgens de VEH verdienen beheerders minder aan kleine VvE’s, waardoor deze groep vaak minder aandacht krijgt of zelfs hun contract opzegt.

VvE’s klagen ook dat hun bestuurders niet de juridische, administratieve en technische kennis hebben die nodig is om hun werk goed te doen. “Het beroep van beheerder is een vrij beroep, dus iedereen mag zich VvE-beheerder noemen en zijn diensten aanbieden. Maar ook dan mag u verwachten dat het werk goed wordt uitgevoerd. Als dat niet gebeurt, is dat onaanvaardbaar’, aldus Kremer.

Slechts 24 procent van de VvE’s is blij met hun beheerder, die zegt goed op hem te letten, voldoende te communiceren en goede onderhoudsdiensten te bieden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert