Door het Nederlandse tumult moet King uren na aankomst de Griekse vakantieplannen schrappen

By admin

Binnen enkele uren na aankomst van de koninklijke familie in Griekenland voor een herfstvakantie, reageerde koning Willem-Alexander op het tumult dat de reis veroorzaakte en besloot terug te keren naar Nederland. Parlementariërs, politieke experts, verslaggevers over de royalty-beat en leden van het publiek reageerden bitter toen het nieuws over de onaangekondigde vakantie opdook, waarbij het land woensdagavond net een gedeeltelijke lockdown was ingegaan, waar hen werd gevraagd hun reizen te beperken tot alleen noodzakelijke reizen, en om zoveel mogelijk thuis te blijven.

De koning vertrok samen met koningin Máxima en naar verluidt hun drie schoolgaande dochters om ongeveer 14.05 uur vanaf Schiphol. op vrijdag. Om 21.00 uur bracht de familie een verklaring uit waarin ze hun plannen aankondigden om hun reis naar de villa van de koning in de Peloponnesos te beëindigen.

“We zullen onze vakantie opgeven. We hebben de reacties van mensen op mediaberichten gezien. En ze zijn intens, en ze hebben ons beïnvloed ”, zeiden de koning en de koningin. “We willen er geen enkele onzekerheid over creëren: om het Covid-19-virus onder controle te krijgen, is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden gevolgd. De discussie rond onze vakantie draagt ​​daar niet aan bij. ”

Premier Mark Rutte wist wel van tevoren van de vakantieplannen van de koning, vertelde een woordvoerder van het Rijkscommunicatiebureau RVD vrijdagavond laat aan het ANP. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die een dubbele rol heeft als plaatsvervangend premier, zei tijdens een persconferentie op vrijdag dat hij niet wist dat de koning en zijn gezin met het passagiersvliegtuig van de overheid naar Griekenland waren vertrokken.

De directeur van de RVD, die ook bij de persconferentie was, zei vrijdag niet te weten waar de koning zich bevond. De Jonge beantwoordde vragen uit de media na de wekelijkse kabinetsvergadering terwijl Rutte Nederland vertegenwoordigde op de Europese Raad in Brussel.

Met de Koning onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Algemene Zaken, onder leiding van Rutte, zeiden Kamerleden te willen weten waarom de minister-president en zijn plaatsvervanger de koning niet adviseerden zijn plannen te annuleren. “Het is goed dat de Koning op de hoogte is van alle Nederlanders die zich inzetten om samen het coronavirus te overwinnen”, aldus D66-Kamerlid Joost Sneller.

“Het zou beter zijn geweest als de premier de koning hiervan had gered.” De partij van Sneller maakt deel uit van de regeringscoalitie onder leiding van Rutte.

Ook oppositiepartijen, waaronder de PvdA, de SP en GroenLinks, vonden dat sentiment. Jesse Klaver, die de laatste leidt, zei dat de beslissing om naar Griekenland te vliegen “een beoordelingsfout” was, en dat het staken van de reis de “enige juiste beslissing” was.

Officieel valt de regio van Griekenland waar de villa van het gezin zich bevindt onder een milde Code Geel-reiswaarschuwing van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat betekent dat mensen uit Nederland door de waarschuwing niet worden geadviseerd om onnodig reizen te vermijden. De coronavirus-roadmap die de regering deze week publiceerde, maakte echter duidelijk dat gezien de ernst van de situatie in Nederland alle onnodige reisplannen moeten worden geschrapt.