FINANCIEEL.com

Dode bultrugwalvis gevonden op het strand van Nieuw-Haamstede in Zeeland

Dode bultrugwalvis gevonden op het strand van Nieuw-Haamstede in Zeeland

Op het strand bij Nieuw-Haamstede in Zeeland is een dode bultrugwalvis aangespoeld. Het dier is ongeveer acht tot tien meter lang en waarschijnlijk al enige tijd dood, aldus Stichting SOS Dolfijn.

De walvis strandde maandagmiddag. SOS Dolfijn meldt dat er zondagochtend al een melding was binnengekomen van een dode walvis die ongeveer 8 mijl uit de Nederlandse kust dreef. Door de harde noordwestenwind is het dier inmiddels aangespoeld.

Bultruggen in de Noordzee zijn nog een relatief nieuw fenomeen. Volgens Guido Keijl, bioloog bij onderzoeksinstituut Naturalis, is het vrij uitzonderlijk dat er de laatste jaren steeds meer bultruggen in Nederland aanspoelen. “Voor 2003 was er nog nooit een bultrug gestrand”, zegt hij tegen Omroep Zeeland. Volgens de bioloog zijn er de afgelopen tien jaar zo’n negen strandingen geweest.

De walvis is momenteel in staat van ontbinding. In samenwerking met Naturalis heeft een onderzoeksteam van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht dinsdagochtend onderzoek gedaan naar de bultrug. Na afronding van dit onderzoek zal het wezen worden verwijderd. Gezien de verslechterde toestand van het dier zal het onderzoek grotendeels bemonsterd zijn.

De stichting benadrukte het belang van dergelijk onderzoek. Er wordt niet alleen gekeken naar de voedingsgewoonten van het dier, maar ook naar de doodsoorzaak.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert