FINANCIEEL.com

Dit weekend gaat de 105e editie van de International Nijmegen Marches van start

Dit weekend gaat de 105e editie van de International Nijmegen Marches van start

In Nijmegen maken de mensen zich op en trappen deze zaterdagmiddag de Vierdaagse af. Zij kaderen de 105e editie van de Vierdaagse, die dinsdag officieel van start gaat. Met zo’n 1,6 miljoen bezoekers zijn de feesten uitgegroeid tot het grootste meerdaagse en gratis festival van Europa. Verder kunnen de tienduizenden deelnemers die dit jaar deelnemen aan de Vierdaagse rekenen op prachtig wandelweer. De wandeltocht start op dinsdag, met afstanden van 30, 40 of 50 kilometer gedurende vier dagen. Volgens Weeronline wordt dinsdag ook de warmste dag, met zo’n 26 graden.

De Nijmeegse Vierdaagse wil zo divers en duurzaam mogelijk zijn. Daarom biedt het festival dit jaar op verschillende locaties in de stad duurzame maaltijden aan, waarbij wordt genoteerd hoeveel uitstoot het eten heeft veroorzaakt voordat het wordt verkocht. Zo kunnen bezoekers zelf bepalen hoe verantwoord ze willen eten. Volgens festivaldirecteur Joris Bouwmeister is er ook meer ruimte gemaakt voor mensen met een beperking en zijn er aparte programma’s voor jongeren, senioren en vluchtelingen toegevoegd aan het LHBTIQ+ festival Pink Wednesday op 19 juli. Pink Wednesday wordt afgesloten met een Pride Walk.

Tijdens het Nijmeegse festival staan ​​er zo’n 50 podia in het centrum van de stad, waar meer dan duizend artiesten optreden. De organisatie houdt de drukte in de gaten met crowd control, een in Nijmegen ontwikkelde methode die inmiddels op veel meer plekken in en buiten Nederland wordt toegepast. Als het ergens te druk is, geven sms’jes aan waar nog plek is. Soms zijn delen van het centrum tijdelijk gesloten.

Door de Vierdaagse is Nijmegen de komende week slecht bereikbaar voor het verkeer. De binnenstad is zaterdag tot en met vrijdag elke dag vanaf 18.00 uur afgesloten. Zodra de deelnemers aan de Vierdaagse onderweg zijn, worden andere doorgaande wegen afgesloten voor de komst van de massa wandelaars. Ook worden de op- en afritten van de snelwegen soms afgesloten. Omleidingsroutes worden geplaatst. Wegbeheerders adviseren het verkeer om Nijmegen te mijden. Wel gaan er dagelijks meer en langere treinen van en naar Nijmegen rijden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert