Disciplinaire zaken voor voetbalsupporters nemen toe sinds de pandemie

By Jernst van Waal

Het aantal tuchtzaken over wangedrag door stadionbezoekers is sinds het begin van dit voetbalseizoen enorm toegenomen. De eerste negen wedstrijden van dit seizoen resulteerden in 45 tuchtzaken. Dit in tegenstelling tot het seizoen dat voorafging aan de coronaviruspandemie, toen er in het hele voetbalseizoen tussen augustus en mei 70 tot 90 tuchtzaken waren, aldus een woordvoerder van de KNVB.

Ook het aantal stadionverboden is fors gestegen. Er zijn dit jaar al ongeveer 300 stadionverboden uitgedeeld, vergeleken met de 600 die gewoonlijk gedurende een heel seizoen vóór de pandemie werden uitgedeeld, aldus de woordvoerder.

“Dit seizoen is anders dan andere seizoenen. Het lijkt erop dat mensen na de coronabeperkingen nu een uitlaatklep zoeken om opgekropte frustraties de vrije loop te laten, maar dat is natuurlijk geen excuus.”

De KNVB bestudeert maatregelen om deze voortschrijdende ontwikkeling een halt toe te roepen. De kwestie zou naar verwachting deze week worden besproken, aldus de woordvoerder. Het uitgangspunt is dat het voor alle voetbalclubs belangrijk is om consequent en op dezelfde manier te handelen. “De clubs zijn verantwoordelijk voor wat er in de stadions gebeurt.”