DHL vergoedt bezorgers niet voor alle werkuren

By Jernst van Waal

Volgens onderzoek van de regionale omroep RTV Oost heeft de internationale koerier DHL hun bezorgers niet voor al hun werkuren vergoed. Het gaat om jongeren die voor DHL werken met flexibele contracten of als bijbaan. De bezorgers lopen honderden euro’s mis voor in wezen onbetaalde arbeid.

De niet-gecompenseerde uren zijn het gevolg van inpaktijden. DHL verwacht van chauffeurs dat ze hun busjes inpakken voordat ze officieel aan hun dienst beginnen, een proces dat al snel een uur kan duren.

Oorspronkelijk richtte de omroep zich op één DHL-locatie in Oldenzaal, Overijssel. Sinds dat rapport openbaar werd gemaakt, zei RTV Oost dat huidige en voormalige DHL-chauffeurs uit locaties in het hele land een soortgelijke behandeling hebben geëist.

Experts zeiden dat deze voorwaarden niet legaal zijn. “Het bedrijf moet deze uren betalen. De werktijd begint wanneer je ondergeschikt bent aan de werkgever. Dat is hier duidelijk het geval. Inpakken is natuurlijk ook gewoon werk”, zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Er werden ook meer onbetaalde uren gemeld door problemen op de expeditiecentra, zoals een gebrek aan beschikbare bestelwagens. Werknemers moeten aanwezig en beschikbaar zijn om te werken op hun geplande tijden, maar ze worden alleen betaald als er een voertuig beschikbaar is om te gebruiken.

“We zijn hier geschrokken van, dit mag niet gebeuren. Maar voor ons is deze situatie ondenkbaar. Bezorgers moeten zich melden bij een manager als dit is misgegaan”, aldus een woordvoerder van DHL.

Werknemers hebben echter geuit dat ze aarzelen om klachten bij managers in te dienen. “Bijna niemand doet dat. Dan gebruiken ze ons misschien niet meer”, zegt iemand die anoniem wil blijven. Toen een werknemer klaagde over onbetaalde inpaktijd, zei het management hem naar verluidt “sneller in te pakken”.

Professor Verhulp begrijpt de lastige situatie van chauffeurs, maar dringt er bij hen op aan “naar de vakbond te gaan en het loon dat je nog verschuldigd bent terug te vorderen. Je hebt gewerkt en dus heb je recht op je loon.”

Eén bezorger heeft zijn klachten al bij de vakbond ingediend, aldus de omroep.