Site pictogram Financieel.com

Derde Bat-telling ooit in heel Nederland, Pipistrelle Bat meest voorkomend

De derde telling van vleermuizen in de tuinen van Nederland werd vorige week afgesloten, met 492 tuinbezitters die na zonsondergang ondernamen op zoek naar de vliegende chiroptera. Vleermuizen werden gezien in 77 procent van de tuinen, waarbij de pipistrelle-vleermuis het meest voorkomende type was.

Zoogdiervereniging Zoogdiervereniging organiseerde het onderzoek, met 200 extra tuinen toegevoegd aan de lijst van betrokken sites in vergelijking met 2019. De deelnemers wisten 2.668 vleermuizen te zien terwijl de dieren op insecten jaagden, een primaire voedselbron, hoewel er ongeveer 1.900 werden geïdentificeerd.

Iets meer dan 1.700 daarvan waren pipistrelle-vleermuizen, die in totaal in 367 tuinen werden gezien. Serotineknuppels en rode vleermuizen gecombineerd voor de tweede plaats, met 158 ​​gezien in 65 tuinen tijdens het tweedaagse onderzoek. Spotters waren ook getuige van Daubentons vleermuizen, vijvervleermuizen en bruine vleermuis met lange oren.

De meer ervaren vleermuisliefhebbers gebruikten detectoren om de ultrasone geluiden van de vleermuizen om te zetten in geluiden die hoorbaar waren voor het menselijk oor. Deelnemers konden de telling uitvoeren met behulp van een door de Zoogdiervereniging verstrekte identificatiesleutel.

Eind deze zomer, op 29 en 30 augustus, staat weer een bat-telling op het programma.

Mobiele versie afsluiten