Den Haag geeft bewoners gratis bomen om de stad groener te maken

By Jernst van Waal

Inwoners van Den Haag kunnen dit jaar een gratis boom aanvragen bij de gemeente. De gemeente heeft dit GroenLinks-plan overgenomen in een poging om Den Haag groener te maken, zowel gemeentegrond als privétuinen. Ook scholen kunnen een boom opvragen, meldt Omroep West.

Den Haag is een van de dichtstbevolkte steden van Nederland. De stad telt momenteel ongeveer 120 duizend stadsbomen. De gemeente wil dat de komende jaren met tussen de 600 en 1.000 bomen per jaar vergroten.

“Het is goed dat we kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke en leefbare stad, waar we de effecten van klimaatverandering beter kunnen opvangen”, zegt Arjen Kapteijns, leider van de GroenLinks-fractie in Den Haag, tegen de omroep. Bomen zorgen niet alleen voor zuurstof, maar nemen ook regenwater op, en bieden leefgebieden voor vogels en insecten die bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit.

Het is de bedoeling dat de bomen in het najaar geleverd worden. De gemeente hoopt vooral bewoners van groenarme gebieden, zoals Escamp, Laak en het stadscentrum, te stimuleren om een ​​boom aan te vragen.