FINANCIEEL.com

Delftse studenten vestigen nieuw wereldrecord met hun waterstofauto

Delftse studenten vestigen nieuw wereldrecord met hun waterstofauto

Studenten van de Technische Universiteit Delft vestigden afgelopen weekend een nieuw wereldrecord. Ze slaagden erin om met een waterstofauto in drie dagen tijd 2.488,4 kilometer te rijden zonder te tanken. Opmerkelijk genoeg werd deze prestatie bereikt met slechts één kilogram waterstof. Het Guinness World Records erkende deze prestatie officieel en markeerde het de langste afstand ooit afgelegd door een voertuig op waterstof zonder te tanken.

De auto is ontworpen door het Eco-Runner Team Delft van de TU Delft. Dit team, bestaande uit 24 studenten, wijdde een heel jaar aan het ontwerpen, bouwen, testen en racen van wat ze hoopten dat het ’s werelds meest efficiënte voertuig op waterstof zou worden.

Het voertuig werd in mei 2023 voor het eerst aan het publiek voorgesteld. Het is een extreem compacte, lichtgewicht en aerodynamisch efficiënte auto die wordt aangedreven door waterstof. Dit voertuig zet waterstof om in elektrische energie, met waterdamp en warmte als enige bijproducten.

Om het gewicht van de auto te minimaliseren, kozen de studenten ervoor om in plaats daarvan bepaalde onderdelen van staal te maken met koolstofvezel. Daardoor weegt de auto slechts 72 kilogram en kan hij een topsnelheid van 45 kilometer per uur halen.

Volgens hun persbericht stond het vorige record op 2.055,7 kilometer. Om dit record te breken, reden 11 coureurs om beurten dezelfde ronde van vijf kilometer in ploegen van twee uur, goed voor in totaal 71,5 uur dag en nacht rijden. “Het kon best saai worden, maar we werkten als een team om onszelf bezig te houden”, zegt TU Delft-studente Kaatje Bout tegen NH Nieuws. Het evenement vond plaats op een circuit in Zuid-Duitsland.

Afgelopen weekend stonden teamleden stand-by, klaar om kleine reparaties uit te voeren, banden te wisselen en extra ondersteuning te bieden. Vanwege de strenge regels van het Guinness World Records, die toezicht hielden op de recordpoging, konden onderdelen niet worden vervangen, maar wel worden gerepareerd.

Uiteindelijk legden de studenten een afstand van 2.488,4 kilometer af en verbruikten ze minder dan een kilo waterstof. “Tien maanden geleden hadden we niets, en nu hebben we een record!” riep Kaatje uit, die erop wees dat het niet mogelijk was geweest zonder de teamgeest van alle deelnemers aan het project.

De auto is speciaal ontworpen met de recordpoging in gedachten. De doelen van het project reikten echter verder; het team wilde het potentieel van waterstofkracht benadrukken en een verschuiving naar duurzaamheid en efficiëntie binnen de transportindustrie inspireren. “Waterstof gaat een cruciale rol spelen in een duurzame toekomst, iets waar we allemaal aan moeten bijdragen”, aldus de studenten.

Volgens de studenten moet hun voertuig worden gezien als een hoeksteen voor de toekomst van transport. In een virtual reality-presentatie onthulden ze hun visie voor 2050 en zeiden: “Alle auto’s zullen kleiner, lichter en aerodynamischer zijn.” Ze voorspellen een verschuiving naar ‘gedeelde mobiliteit’, wat suggereert dat mensen gezamenlijk op een duurzamere en efficiëntere manier met vervoer zullen omgaan.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert