De temperaturen kunnen maandag oplopen tot 10 graden voordat ze weer afkoelen

By Jernst van Waal

Een deels zonnige zaterdag moet volgens meteorologisch instituut KNMI leiden tot een warmere zondag en maandag. De komende week zou relatief rustig moeten zijn.

Vrijdag laat in het zuiden kan het kwik dalen tot -2 graden in delen van Zuid-Limburg, waar het ’s nachts gedeeltelijk bewolkt zal zijn. In de noordelijke provincies zal het laag waarschijnlijk niet onder de 5 graden Celsius komen. In Zeeland, Gelderland en Overijssel wordt mist verwacht.

De mist en bewolking zouden eerst in het zuiden moeten opklaren en later richting het midden en noorden van het land. “Het kan de hele dag bewolkt blijven, vooral in het westen en het uiterste noordoosten”, stelt het KNMI. De maximumtemperatuur zou tussen de 4 en 6 graden moeten liggen en de wind uit het zuiden wordt sterker.

Zondagochtend vroeg zakt de temperatuur naar het vriespunt en draait de wind naar het westen. Tegen de middag is er kans op een hoge temperatuur tot 9 graden, met enige kans op lokale neerslag.

Maandag is het mogelijk een zonnigere dag met temperaturen tot 10 graden, met een kleine kans op regen. De dagtemperaturen zullen in de loop van de week iets afnemen, en de nachtelijke perioden zullen waarschijnlijk niet onder de 2 graden komen.

Het meteorologisch instituut zei dat er een “redelijk grote kans” is dat Code Geel-adviezen voor dichte mist de komende week gedurende enkele nachtelijke perioden zullen worden uitgegeven. Overdag is de kans groter dat het overwegend bewolkt is, waarbij de zon slechts af en toe verschijnt.

De volgende week brengt een kans van 30 procent op luchttemperaturen die kouder zijn dan de 6 graden maximum en 0 graden dieptepunten. Vooral die in het zuiden krijgen vanaf 21 januari te maken met kouder weer.