FINANCIEEL.com

De Senaat stemt ermee in om doxing strafbaar te stellen

De Senaat stemt ermee in om doxing strafbaar te stellen

De Nederlandse Eerste Kamer stemde in met het voorstel van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius om doxing strafbaar te stellen. Ze hoopt de wet op 1 januari 2024 in werking te laten treden. Vanaf dat moment kan het delen van iemands contactgegevens en persoonlijke gegevens met als doel hen lastig te vallen of te intimideren, worden bestraft met maximaal 2 jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 22.500 euro.

De maximale gevangenisstraf wordt een derde hoger als het doxing-slachtoffer een bepaald beroep uitoefent, zoals burgemeesters, politici, rechters, advocaten, journalisten en politieagenten, zei de regering woensdag.

Doxing is een steeds vaker voorkomend fenomeen, aldus de regering. Adressen en telefoonnummers van mensen worden gedeeld in berichtengroepen, zodat ze kunnen worden gebruikt om ze lastig te vallen en bang te maken. Politici, politieagenten, journalisten en hulpverleners zijn de meest voorkomende slachtoffers van doxing. Maar ook wetenschappers, opiniemakers en gemeentemedewerkers houden zich steeds vaker met de problematiek bezig. Er zijn ook gevallen bekend van gewone burgers die het slachtoffer werden van doxing, bijvoorbeeld wanneer een ex hun gegevens deelde.

“Het verspreiden van privé-informatie om een ​​ander bang te maken, is echt onaanvaardbaar”, zei Yeşilgöz-Zegerius. “We kunnen en mogen niet accepteren dat gezinnen zich thuis niet meer veilig voelen. Ik ben dan ook blij dat ook de Eerste Kamer instemt met dit wetsvoorstel en dat we samen een streep trekken: iedereen kan slachtoffer worden van doxing en moet daartegen beschermd worden.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert