De politiebond wil dat fans van uitploegen worden geweerd bij komende voetbalwedstrijden

By Jernst van Waal

De Nederlandse politievakbond NPB is van mening dat Nederland “heel dichtbij” is bij het bereiken van een punt waarop uitsupporters geweerd moeten worden bij alle Nederlandse voetbalwedstrijden. “De grens is in zicht”, zei vakbondsvoorzitter Jan Struijs zaterdag in een interview met het AD.

“De politie staat zwaar onder druk en moet keuzes maken”, aldus Struijs. Hij erkende dat vakbonden burgemeesters al meerdere keren hebben aangespoord om deze maatregel door te voeren.

“Nu het einde van het seizoen nadert, merk je dat de spanningen toenemen en dat niet alle supporters hun emoties onder controle hebben. Er hoeft nog maar een paar keer iets te gebeuren.” Zodra dat punt aanbreekt, zouden voetbalfans meer permanent verbannen moeten worden, zegt Struijs tegen de krant.

De NPB-voorzitter zei dat het voetbalgerelateerd geweld vergelijkbaar is met voorgaande jaren, maar dat de achterban van de politie nog steeds niet op volle sterkte is hersteld na de pandemie van het coronavirus. De politie “geeft nog veel mankracht uit aan demonstraties en het festivalseizoen komt er weer aan. We moeten keuzes maken”, vervolgde hij.

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden besloot vorige maand om de rest van het seizoen geen bezoekende teamfans meer toe te staan ​​de thuiswedstrijden van SC Cambuur bij te wonen. Buma nam dat besluit in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie nadat relschoppers zijn stad verwoestten na een wedstrijd tegen sc Heerenveen. Dat zorgde voor frustratie binnen de Friese club.

Na het besluit in Leeuwarden lieten ook de KNVB, de Eredivisie en de Eerste Divisie weten het niet eens te zijn met een verbod op uitsupporters. Ze zeiden dat de verantwoordelijken van het betaalde voetbal in Nederland “vinden dat de supporters van beide clubs in principe bij elke wedstrijd aanwezig moeten kunnen zijn”. Ze voegden eraan toe: “Dat maakt de sfeer in de stadions en hoort bij betaald voetbal.”

Ook de Nederlandse voetbalsupportersbond Supporterscollectief Nederland zegt van mening te zijn dat het verbieden van bezoekende teamsupporters niet de oplossing is voor de problemen.