De politie gebruikt waterkanon om protest tegen Covid-regels in Amsterdam te doorbreken

De politie greep zondagmiddag in bij een demonstratie tegen coronavirusbeperkingen en de mogelijkheid van een avondklok op het Museumplein in Amsterdam. Een waterkanon werd gebruikt tegen de demonstranten toen de oproerpolitie mobiliseerde om de aanwezigen uit het gebied te dwingen.

“Ondanks de vele waarschuwingen van de gemeente en de politie en de noodbevelverklaring gingen de demonstranten op het Museumplein niet uiteen”, aldus de stad in een verklaring. Na meerdere waarschuwingen werden waterkanonnen gebruikt om de demonstratie te onderbreken, die volgens de stad een bedreiging voor de volksgezondheid vormde, aangezien de aanwezigen zich niet aan de beperkingen op sociale afstand hielden.

De demonstratie onder de noemer “nooit meer een kabinet Rutte” werd afgelast omdat de organisator er bezwaar tegen had dat de stad Westerpark zou toewijzen als enige toegestane locatie, met een maximum van 500 personen. Organisator Michel Reijinga diende een aanklacht in tegen de stad, en toen werd het evenement geannuleerd, waarbij Reijinga zei dat hij er veel kocht en toch in Amsterdam zou komen opdagen.

Duizenden reageerden op Facebook dat ze van plan waren te protesteren op het Museumplein, en de stad waarschuwde op meerdere sociale mediaplatforms dat demonstranten niet moesten komen. Meer dan duizend mensen kwamen opdagen, sommigen beweerden dat Covid-19 een hoax is of dat vaccinatie tegen de infectie onveilig is.

Velen bij het protest zeiden dat het hypocriet was dat de stad het evenement niet zou toestaan ​​na een week geleden een antifascisme-protest in het Westerpark te hebben toegestaan. “Corona-ontkenners op het Museumplein liegen over dubbele maatstaven. De demonstratie van vorige week tegen het fascisme mocht omdat we ons aan de beperking om te demonstreren in het Westerpark hielden, ook al waren we het niet eens met die beperking”, zei gemeenteraadslid Jazie Veldhuyzen.

“We hebben die keuze gemaakt uit solidariteit met risicogroepen en gezondheidswerkers”, vervolgde de BIJ1-politicus. “De mensen die nu op het Museumplein zijn, zijn gewaarschuwd niet te komen en houden geen rekening met de coronavirusregels.”

Veldhuyzen beweerde dat mensen bij de demonstratie ook hun armen uitstaken als een nazi-groet, en dat ze stenen en vuurwerk naar de politie gooiden.

Plaats een reactie