De politie deelt 719 boetes op sociale afstand uit tijdens het “rustige” Koningsdagweekend

By admin

De politie in Nederland heeft tijdens het lange Koningsdagweekend 719 boetes opgelegd voor schendingen van de sociale afstand, zeiden de autoriteiten maandagmiddag. Op zaterdag 345 werden meer boetes uitgedeeld dan op zondag, toen 309 mensen een ticket kregen.

Officieren volgden dat op door maandag om 16.00 uur slechts 65 kaartjes uit te delen. De politie zei dat de normaal drukke vakantie dit jaar “erg rustig” was.

Toch werden het hele weekend feesten in huizen en tuinen verbroken. “In de meeste gevallen reageerden mensen direct op instructies van de politie wanneer ze werden aangesproken”, aldus de autoriteiten. ‘Jongeren voldoen ook niet altijd aan de richtlijnen.’

Een grote menigte werd maandag door de politie in Groningen verstrooid wegens overtreding van de regels voor sociale afstand, nadat tientallen waren samengekomen in een jeugdherberg aan de Zuiderweg om de 53e verjaardag van de koning te vieren. De organisatoren van het evenement kregen de opdracht om alle festiviteiten binnen een half uur stop te zetten, niemand kreeg een boete. Een video van het evenement dat naar het Dagblad van het Noorden is gestuurd, laat zien dat jongeren bier drinken en feesten op luide muziek.

‘Dergelijke partijen zijn in deze tijd onverantwoordelijk en onaanvaardbaar. Ook op Koningsdag’, zei de politie over het incident. Het gebeurde uren nadat de politie in Rotterdam weer een feestje had opgebroken in een studentenflatgebouw aan de Rouchssenstraat, waarin veertien studenten een boete kregen wegens het negeren van de regels.

De politie moest maandag ook op andere plaatsen ingrijpen, zoals in Oud-Beijerland in Zuid-Holland, waar ondanks de regels boetes werden opgelegd aan nog eens 48 personen.

Andere bijzonder drukke gebieden waren de Bollenstreek, een populaire regio vol tulpenvelden, en de Amsterdamse grachten in het stadscentrum, waar een recreatief vaarverbod gold. Ook in delen van Limburg was het erg druk, aldus de politie. Fietsers veroorzaakten ook verschillende files op fietspaden, waar het voor fietsers moeilijk werd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

In het kader van de huidige Covid-19-maatregelen voor sociale afstand nemen personen die zich in groepen van drie grotere personen verzamelen of binnen anderhalve meter van elkaar staan, in aanmerking voor een boete van 95 euro of 390 euro voor minderjarigen en volwassenen respectievelijk.