FINANCIEEL.com

De Nederlandse FM was blij dat Turkije stopte met het blokkeren van het NAVO-lidmaatschap van Zweden

De Nederlandse FM was blij dat Turkije stopte met het blokkeren van het NAVO-lidmaatschap van Zweden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is gestopt met het blokkeren van het lidmaatschap van Zweden bij de NAVO, zei Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de alliantie, op Twitteren na een ontmoeting met Erdogan en de Zweedse premier Ulf Kristersson. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken noemde het een welkome ontwikkeling.

Volgens de NOS waren Turkije en Hongarije de enige NAVO-leden die nog niet hadden ingestemd met het lidmaatschap van Zweden in de alliantie. Erdogan beschuldigde Zweden van het herbergen van terroristen, verwijzend naar sympathisanten van de Koerdische PKK, en eiste dat de Europese Unie eerst de vastgelopen gesprekken over het EU-lidmaatschap van zijn land hervat voordat Turkije instemt met de toetreding van Zweden.

Maar tijdens de ontmoeting met Stoltenberg en Kristersson stemde Erdogan ermee in om het toetredingsprotocol van Zweden door te sturen naar het Turkse parlement en “te zorgen voor ratificatie”, zei Stoltenberg op Twitter. “Dit is een historische stap die alle NAVO-bondgenoten sterker en veiliger maakt.”

Ook Hoekstra is blij met de ontwikkeling. “Zeer, zeer welkom nieuws voor zowel de NAVO als Zweden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts op weg naar ratificatie. Het heeft even geduurd, maar het was het wachten waard’, zei hij Twitteren.

Volgens Reuters liet Stoltenberg doorschemeren dat Hongarije ook bereid was zijn bezwaren tegen het Zweedse NAVO-lidmaatschap te laten vallen. Dat betekent dat de weg vrij is voor Zweden om zich bij de geallieerde naties aan te sluiten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert