FINANCIEEL.com

De meeste tweeverdieners vinden het niet erg om verschillende bedragen te verdienen

De meeste tweeverdieners vinden het niet erg om verschillende bedragen te verdienen

Vrouwen dragen gemiddeld een kleiner aandeel – 37 procent – bij aan het gezamenlijke inkomen in tweeverdienershuishoudens. Maar de meeste stellen vinden die ongelijke inbreng geen probleem, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een onderzoek naar de inkomens van tweeverdieners.

Nederland telt 2,4 miljoen tweeverdieners die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. In de meeste gevallen werkt de ene partner fulltime en de andere parttime. In de meeste gevallen is de vrouw de deeltijdwerker, aldus het CBS.

Een meerderheid van de mannelijke (92 procent) en vrouwelijke (72 procent) tweeverdieners was in 2021 financieel onafhankelijk – ze verdienden minimaal het minimumloon. Gemiddeld verdienden vrouwen in koppels met twee inkomens 1,4 keer het minimumloon en mannen 2,1 keer.

Vrouwen dragen gemiddeld 37 procent bij aan het gezamenlijke inkomen uit werk. “De meeste mannen en vrouwen denken niet dat een gelijk inkomen per se beter is voor de balans in hun relatie”, aldus CBS. “Maar meer vrouwen dan mannen vinden het beter als beide partners evenveel verdienen: 29 tegen 20 procent.”

Onder mannen in tweeverdieners verdienen vaders gemiddeld het meest en jonge mannen zonder kinderen het minst. “Vrouwen verdienen gemiddeld minder dan mannen, ongeacht hun levensfase en of ze al dan niet kinderen hebben”, aldus CBS.

Ruim 90 procent van de tweeverdieners vindt het belangrijk om geld te verdienen voor een goed financieel leven met het gezin. Mannen zeggen vaker dan vrouwen dat hun inkomen niet kan ontbreken in hun gezin – respectievelijk ruim driekwart en iets meer dan de helft.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert