De meeste NL-inwoners pessimistisch over toekomst voor het eerst in 4 jaar

By admin

Voor het eerst in vier jaar is de meerderheid van de inwoners van Nederland pessimistisch over de toekomst van het land. 59 procent van de Nederlandse kiezers denkt dat Nederland de verkeerde kant op gaat, vergeleken met 41 procent toen het kabinet-Rutte III aantrad, blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van Ipsos namens omroep NOS.

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat de economie de komende twaalf maanden zal verslechteren, vergeleken met minder dan een derde laatste Prinsjesdag. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de pandemie van het coronavirus. Opvallend is dat jongeren optimistischer zijn dan ouderen, terwijl juist jongeren het meest worden getroffen door de economische gevolgen van de crisis.

Bijna 30 procent van de inwoners van Nederland zegt de negatieve financiële gevolgen van de coronaviruscrisis zelf al te hebben opgemerkt. Een derde van de werknemers zegt dat hun baan is veranderd als gevolg van de crisis: ze hebben minder werk, minder baanzekerheid, zijn hun baan kwijtgeraakt of kunnen geen werk vinden.

Desondanks is de groep die worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen niet gegroeid. 55 procent van de Nederlanders denkt dat ze het financieel goed doen, iets meer dan vorig jaar.

De groep Nederlanders die verwacht dat ze zullen moeten bezuinigen is wat kleiner dan vorig jaar. Bijna 70 procent zegt dat de coronavirus-crisis hen niet heeft gedwongen te bezuinigen. Volgens Ipsos toont dit aan dat de crisis vooral mensen trof die het al moeilijk hadden.