Site icon Financieel.com

De meeste gevaccineerde mensen houden zich nog steeds aan de maatregelen van het coronavirus: onderzoek

De overgrote meerderheid van de Nederlanders die al zijn ingeënt tegen Covid 19 houdt zich nog gedisciplineerd aan de coronavirusregels, blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag. Bij het onderzoek waren 5.576 mensen betrokken die ten minste één prik kregen.

Uit het onderzoek bleek dat negen op de tien gevaccineerde mensen zich na een injectie nog steeds aan de coronavirusmaatregelen houden. Een op de twintig mensen zei dat ze na de injectie minder snel de maatregelen zouden naleven.

De meeste ondervraagde deelnemers antwoordden dat ze de regels bleven volgen uit angst dat ze het virus nog steeds zouden kunnen overdragen op hun geliefden die nog niet zijn gevaccineerd. Een kleiner aantal mensen zei dat dit kwam omdat ze nog steeds het risico voelden om zelf geïnfecteerd te raken.

“Ik voel me beter beschermd, maar de mensen in mijn omgeving zijn dat nog niet. Ik wil het virus aan niemand doorgeven”, aldus een van de deelnemers.

Ongeveer 13 procent van de gevaccineerde mensen gaf aan dat ze na de injectie hun familieleden en vrienden waarschijnlijk weer zouden knuffelen. Vijf procent was van plan dat onmiddellijk of twee weken na de eerste injectie te doen, en acht procent onmiddellijk na de tweede dosis.

Deze mensen benadrukken het beperken van deze kring tot enkele mensen, maar voor hen wegen de risico’s niet langer op tegen het gebrek aan contact met dierbaren. “De angst om besmet te raken is bijna weg. Na de tweede opname ga ik zeker mijn kleinkinderen bezoeken die ik negen maanden niet heb gezien. Dat is veel te lang”, zei een andere deelnemer.

Uit onderzoek bleek ook dat mensen die hun injecties van het Covid-19-vaccin kregen, zich niet noodzakelijk vrijer voelden, waarbij 61% van hen beweerde dat de vaccinatie op die termijn geen groot verschil voor hen maakt.

“Ik ben nog niet vrijer. Maar toen ik de vaccinatieplaats verliet, voelde ik dat de vrijheid in zicht was”, zei een ander panellid in de studie.

De enquête werd gehouden op 13 en 14 april 2021. Bij de enquête waren 25.695 leden van het opiniepanel betrokken, van wie er 5.576 waren gevaccineerd. Meer dan 4.400 respondenten kregen de eerste injectie en meer dan 1.100 hun tweede.

Exit mobile version