Site icon Financieel.com

De meerderheid van het parlement wil dat AstraZeneca Covid-vaccin wordt aangeboden aan jongeren onder de 60

Nadat meerdere mensen, vooral jonge vrouwen, aan trombose leden kort nadat ze hun eerste dosis van het AstraZeneca Covid-19-vaccin hadden gekregen, stopte Nederland met het gebruik van het vaccin voor mensen onder de 60 jaar. Het besluit werd genomen door minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ondanks het feit dat de bijwerking buitengewoon zeldzaam was en dat de veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vaststelde dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de geringe risico’s.

Tijdens een Kamerdebat op donderdag bepleitten leden van zowel de D66- als GroenLinks-politieke partijen dat mensen de mogelijkheid moeten hebben om zelf voor het AstraZeneca-vaccin te kiezen. Ze dienden tijdens het debat een motie in waarin ze zeiden dat die werd gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer, meldt Nu.nl.

D66-parlementslid Jan Paternotte wees erop dat de conclusies van het EMA duidelijk voorstander waren van onbeperkte toegang tot het vaccin, en niet alleen voor degenen die het meest kwetsbaar waren voor ernstige Covid-19-symptomen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vroeg zich af of het besluit om te stoppen met het gebruik van de AstraZeneca een ‘evenredige reactie’ is.

Zowel D66 als GroenLinks waren er voorstander van om mensen zelf te laten beslissen of ze de AstraZeneca willen laten fotograferen of niet. Ze zeiden dat het een vrijwillige beslissing zou moeten zijn, terwijl minister de Jonge eerder zei dat iedereen die een aangeboden vaccin afwijst, achteraan moet wachten tot het aanbod groter is. Eerder zeiden de Trombosestichting hetzelfde, net als acute zorgleider Ernst Kuipers en politieke partij PvdA.

De Jonge, zei bereid te zijn om nog eens naar het voorstel van D66 en GroenLinks te kijken, maar blijft sceptisch. Volgens hem is de vaccinatiestrategie nog een ‘grote puzzel in de praktijk’.

Hij voerde aan dat andere vaccins een veiligere optie zijn voor jongere mensen. Met het Pfizer- en Moderna-vaccin wordt de tweede dosis ook sneller toegediend waardoor de patiënt eerder volledig gedekt is tegen Covid-19.

Nederland heeft ook de uitrol van het Janssen-vaccin uitgesteld totdat de EMA de mogelijke bijwerkingen nader evalueert. Bijna drie miljoen mensen zouden dit vaccin in het tweede kwartaal krijgen. Dat besluit is lang niet zo nauwkeurig onderzocht of bekritiseerd als de vaccinfabrikant zelf heeft verzocht om hun product in opslag te houden totdat een veiligheidsonderzoek in de Verenigde Staten is afgerond.

Exit mobile version