FINANCIEEL.com

De helft van de Nederlandse scholen doet komend schooljaar 1 tot 6 leraren tekort

De helft van de Nederlandse scholen doet komend schooljaar 1 tot 6 leraren tekort

De helft van de basis- en middelbare scholen in Nederland heeft komend schooljaar 1 tot 6 openstaande plaatsen op hun school. Vijf procent zoekt zelfs zeven of meer docenten, meldt de Telegraaf op basis van een onderzoek onder 1.250 docenten door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het lerarentekort treft scholen in het hele land, van krimpregio’s tot de vier grote steden. Veel scholen overwegen drastische maatregelen.

Het bestuur van de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, met middelbare scholen in Middelburg en Vlissingen, stuurde ouders zelfs een brief met het verzoek om tijdens de zomervakantie te helpen bij het werven van leraren. De scholengemeenschap heeft onder meer vacatures voor Frans, Nederlands, filosofie, technologie, natuurkunde en scheikunde.

“Het is heel goed denkbaar dat we schoolbreed minder lessen in de onderbouw moeten geven om de lessen in de bovenbouw door te laten gaan”, schrijft de directie Walcheren aan de ouders, aldus de krant. “Het kan ook zijn dat we bepaalde activiteiten moeten annuleren.”

De Stichting Werkende Ouders heeft “opvallend veel berichten” ontvangen over scholen die overwegen vierdaagse schoolweken te volgen, zegt voorzitter Marjet Winsemuis tegen de krant. “Voorheen gebruikten scholen vooral meer wisselspelers of assistenten in de klas. Nu is de toon in de brieven aan ouders anders: het was onmogelijk om voldoende leraren te vinden. Ouders, veel succes ermee.”

Winsemuis is kritisch over de toon van de scholen. “Scholen moeten meer verantwoordelijkheid nemen. Onderwijs is natuurlijk geen kinderopvang. Maar het is zeker een secundaire taak. De pessimistische berichten van scholen leiden tot stress bij ouders, ook financieel. Het vooruitzicht is dat ouders minder zullen moeten werken om voor hun kinderen te zorgen.”

Vorige maand drong de Onderwijsraad er bij de regering op aan te overwegen het onderwijsaanbod te beperken om het lerarentekort op te vangen. Dat betekent dat leerlingen minder les krijgen terwijl de lestijd voor docenten gelijk blijft.

“Studenten gaan bijvoorbeeld vier dagen naar school en op de vijfde dag is er een programma op school, maar dat maakt geen deel uit van het onderwijsaanbod”, aldus de gemeente. “Dit hoeft niet te worden verzorgd door gekwalificeerde docenten, en het hoeft ook niet per se verplicht of beschikbaar te zijn voor alle studenten.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert