De Franse Macron heeft kritiek op de Nederlandse ongevoeligheid tegenover de EU tijdens de crisis

By admin

De Franse president Emmanuel Macron heeft veel kritiek geuit op Nederland omdat het niet solidair is met door de crisis getroffen EU-buren zoals Italië en Spanje. In een interview op donderdag met de Britse krant Financial Times sloeg Macron de Nederlandse en Duitse reacties op de crisis in de Europese Unie dicht en noemde ze een bedreiging voor het “zeer goed functioneren van Europa en de eurozone”.

‘Dus vandaag heb ik een probleem,’ verklaarde Macron. ‘En denk je dat ze, gezien de schok waar we doorheen gaan, de gegeven situatie zullen kunnen absorberen? Nee. En dus hebben we financiële transfers nodig als gebaar van solidariteit, voor Europa. “

De kritiek van Macron draait om het heen en weer geruzie tussen de lidstaten over de beste manier om de EU-landen die het zwaarst zijn getroffen door de Covid-19-uitbraak financieel te redden. Nederland, Finland en Duitsland stonden in oppositie tegen Frankrijk en de meeste andere Europese landen, die trachten ‘coronabonds’ uit te geven om goedkope leningen aan te gaan en een onderling schuldenstelsel op te bouwen. Een dergelijke stap zou verschillende slecht presterende economieën zoals Italië en Spanje ten goede komen, en de onbezonnen manier waarop Nederland weigerde, leidde tot beschuldigingen over de Nederlandse inzet voor de EU en een gedeeltelijke verontschuldiging van de Nederlandse minister van Financiën.

‘Kunnen Griekenland en Spanje vandaag dezelfde staatssteun verlenen als Duitsland en Nederland?’, Vroeg Macron retorisch. ‘Nee.’

“Ik ben voortdurend in gesprek met Angela Merkel en Mark Rutte”, voegt hij eraan toe, “en ik denk dat ze erg bezorgd zijn over de kwestie van een moreel dilemma.”

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra was het niet eens met het verslag van Macron en zei dat Nederland wel degelijk solidariteit wenst en tegelijkertijd zicht heeft op zowel de korte als de lange termijn met betrekking tot de huidige problemen waarmee de EU wordt geconfronteerd. ‘We staan ​​nog maar aan het begin van deze economische situatie’, zei hij.

Nederland is vooralsnog terughoudend met het omarmen van ‘coronabonds’, in de overtuiging dat dit een fiscaal onverantwoordelijke maatregel is. Dit ondanks het voormalige hoofd van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, die zijn onenigheid met het kabinetsstandpunt uitspreekt, naast een bredere zorg dat de overheid uit egoïsme handelt.

De Franse president wees er verder op dat andere EU-landen nog geen rekening hebben gehouden met de impact van Italië als eerste hit, wat andere landen tijd gaf om zich voor te bereiden.

‘Ik zou zeggen dat we negatieve externe effecten hebben uit Italië of Spanje, omdat we hebben geleerd van wat ze hebben gedaan’, zei Macron. ‘Hoeveel is het waard? Wat zijn de kosten voor Duitsland, Finland en Frankrijk dat Lombardije wekenlang werd getroffen voordat we erachter kwamen? ‘, Vroeg hij.

‘Het is iets waard.’

Macron bezocht tijdens zijn interview met Financial Times een breed scala aan onderwerpen, waarbij hij zich voornamelijk bezighield met de politieke en economische chaos die werd veroorzaakt door de Covid-19-crisis. Als Europese landen zich blijven onthouden van het tonen van solidariteit, zal er volgens hem een ​​onvermijdelijke afdaling zijn naar populisme. ‘We zijn op het moment van de waarheid’, zei Macron, bestaande uit ‘weten of de EU een politiek project of een marktproject is’.