De Covid-vaccinagenda laat zien dat volwassenen van 18-49 jaar in juni zullen worden uitgenodigd

Terwijl gezondheidswerkers, ouderen en mensen met medische randvoorwaarden hun Covid-19-vaccinaties al in januari begonnen te ontvangen, is die uitnodiging nog vele weken verwijderd voor jongere bewoners waarvan niet is vastgesteld dat ze het risico lopen op een ernstig geval van Covid-19. . Mocht het huidige vaccinatieschema in Nederland verlopen zoals gepland, dan kan aan volwassenen buiten de medische sector onder de 60 jaar gevraagd worden om volgende maand een vaccinatieafspraak te maken.

Met de vaccinatiecalculator voor coronavirus kunt u zelf controleren wanneer u aan de beurt bent om de prik te krijgen. Sommige mensen van in de zestig zijn al ingeënt, en naar verwachting krijgen mensen van eind zestig het telefoontje later deze maand. Uit de meest recente update van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat vaccinatie voor thuiswonende inwoners van Nederland onder de 60 als volgt verloopt:

  • Vaccinatie van 50- tot 59-jarigen begint midden mei.
  • Vaccinatie van 40- tot 49-jarigen begint midden juni.
  • Vaccinatie van 30- tot 39-jarigen begint eind juni
  • Vaccinatie van 18- tot 29-jarigen begint eind juni.

Het schema bevestigt dat 46 procent van de volwassen bevolking op zijn vroegst in juni een vaccin aangeboden zal krijgen. Er wonen 14,4 miljoen volwassenen in Nederland, waarvan 6,6 miljoen in de leeftijd van 18 tot 49 jaar en 2,5 miljoen in de vijftig. Het schema is nog aan verandering onderhevig, grotendeels als gevolg van het onderzoek naar bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin en aangepaste afleverschema’s.

De bovengenoemde leeftijdsgroepen zouden elk van de vier vaccins kunnen krijgen die zijn goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Er wordt een brief gestuurd met informatie over waar ze zich kunnen laten vaccineren, samen met de contactgegevens die nodig zijn om een ​​afspraak te maken. Degenen die in de afgelopen zes maanden zijn geïnfecteerd met het SARS-CoV-2-coronavirus, krijgen slechts één dosis, zelfs als het vaccin wordt aanbevolen als een oplossing met twee doses.

Kinderen onder de 18 jaar worden voorlopig niet ingeënt. Alleen het vaccin van Pfizer / BioNTech is toegestaan ​​voor gebruik door mensen van 16 of 17 jaar, hoewel Nederland tot nu toe heeft aangegeven dat vaccin niet te gebruiken voor mensen onder de 18. Er zijn geen andere vaccins goedgekeurd door de Europese autoriteiten voor gebruik door minderjarigen.

Een Nederlands paspoort is niet nodig om een ​​vaccinatie-uitnodiging te ontvangen. Er worden brieven verstuurd naar alle mensen die bij de gemeente staan ​​ingeschreven.

Er zijn in Nederland meerdere meldingen geweest van mensen onder de 60 jaar die kort na toediening van het AstraZeneca-vaccin aan trombose leden. Vanwege de bijwerkingen besloot de regering het gebruik van het AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60 jaar tijdelijk stop te zetten.

Op 14 april houdt de Tweede Kamer een debat over de voortgang van vaccinatie in Nederland. Dat zal plaatsvinden een dag nadat premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een avondpersconferentie houden om het land op de hoogte te houden van de pandemische situatie.

Plaats een reactie