Dating-apps komen vaak voor in gevallen van seksueel misbruik; politie onderzoekt

By Jernst van Waal

Daders van seksueel geweld kunnen hun slachtoffers vinden via dating-apps. Deze apps komen vaak voor in de verhalen die slachtoffers vertellen aan het Centrum voor Seksueel Geweld, vertelde directeur Iva Bicanic aan programma Zembla. De Nederlandse politie is een grootschalig onderzoek gestart naar hoe vaak apps als Tinder opduiken bij seksueel geweld, zegt de politie tegen het programma.

“Alle zestien onze regionale afdelingen hebben te maken gehad met slachtoffers die zijn verkracht of mishandeld tijdens een date die via een dating-app is gestart”, vertelde Bicanic aan Zembla, eraan toevoegend dat met name homomannen op deze manier het doelwit lijken te zijn. “Wat we weten is het topje van de ijsberg. We denken dat er veel meer mensen slachtoffer zijn, maar neem uit schaamte en schuld geen contact met ons op. Omdat we allemaal zogenaamd weten dat je een Tinder-date niet thuis mag afspreken. Maar doe het toch.”

Toen Zembla contact opnam met de politie en vroeg naar verkrachtingen in datingapps, bevestigde een woordvoerder dat er een groot onderzoek loopt. Details willen ze niet geven, maar zeggen dat de politie beter inzicht wil krijgen in de manier waarop daders datingapps als Tinder gebruiken.

Tinder vertelde het programma dat het al in contact staat met Bicanic en samen met het Centrum voor Seksueel Geweld zal blijven werken aan een “ondersteunende functie” voor de Nederlandse versie van Tinder. Het bedrijf zei dat de veiligheid van zijn gebruikers de hoogste prioriteit heeft en is bezig met het maken van aanpassingen en verbeteringen aan de app om dit te helpen bevorderen.

Tinder zei ook dat de app een “veiligheidscentrum” in Nederland zal krijgen, dat gebruikers gemakkelijker toegang zal geven tot tools die de veiligheid tijdens het gebruik van de app verbeteren.

De uitzending van Zembla op donderdagavond gaat over dit onderwerp. In de aflevering vertellen slachtoffers over hun ervaringen met seksueel geweld van Tinder dates en hoe makkelijk daders daarna in de anonimiteit kunnen verdwijnen.