FINANCIEEL.com

Critici twijfelen aan de beslissing om de Nederlandse F1-coureur Nyck de Vries in zijn eerste volledige seizoen te ontslaan

Critici twijfelen aan de beslissing om de Nederlandse F1-coureur Nyck de Vries in zijn eerste volledige seizoen te ontslaan

De beslissing van het F1-raceteam AlphaTauri om Nyck de Vries te ontslaan, stuitte de afgelopen week op gemengde reacties. De 28-jarige Nederlandse coureur is per direct vervangen door Daniel Ricciardo, zo maakte het team dinsdag bekend. Ricciardo was dit seizoen de reservecoureur voor Red Bull, de eigenaren van AlphaTauri.

De Vries had dit seizoen nog geen punt gepakt omdat hij moeite had om teamgenoot Yuki Tsunoda bij te houden. Red Bull-adviseur Helmut Marko waarschuwde De Vries enkele weken geleden dat de resultaten beter zouden moeten. “We hadden verwacht dat hij dit jaar minstens gelijk zou zijn aan zijn teamgenoot Yuki Tsunoda, maar dat was niet het geval”, zei Marko. “Eigenlijk was hij altijd drie tienden van een seconde langzamer. We zagen geen verbetering.”

Nadat de Vries zondag opnieuw geen punt wist te behalen in de Britse Grand Prix, een race die landgenoot Max Verstappen won, werd besloten om Ricciardo binnen te halen nadat hij een indrukwekkend optreden had neergezet in de RB19-auto van Verstappen tijdens het testen op Silverstone. De Italiaans-Australiër heeft veel ervaring in de F1, won acht races en behaalde 32 keer het podium. De coureur wordt door Red Bull uitgeleend aan AlphaTauri en zal op 23 juli zijn eerste race voor het team rijden tijdens de Grand Prix van Hongarije.

De beslissing om De Vries zo snel af te snijden was een verkeerde zet, aldus de Nederlandse autocoureur en F1-analist Tom Coronel. “Naar mijn mening is het veel te vroeg om een ​​beslissing te nemen over een coureur als je nog niet eens halverwege het seizoen bent. Hij had een goede race in Silverstone en boekte het hele seizoen vooruitgang, zelfs met de langzaamste auto op de baan. Hij is niet ver achter op een teamgenoot die zijn derde jaar bij het team beleeft”, schreef hij op Twitter. “Nyck heeft elke raceklasse gewonnen waaraan hij deelnam: van karting, Formule 2, Formule E, geweldige prestaties in verschillende endurance-raceauto’s enzovoort.”

“Zoals veel andere sporten is F1 een ‘wat heb je de laatste tijd voor me gedaan’-oefening. Met slechts 20 stoelen om mee te werken, is geduld een pré. Zelfs voor een coureur met de stamboom van De Vries’, schreef columnist Mark Schofield voor SB Natie. Hij zei dat het plotselinge vuren een “bittere waarheid was over het leven in de F1. Het kan behoorlijk wreed zijn.”

“Ik vind niet echt dat Nyck een eerlijke kans heeft gekregen om te laten zien wat hij waard is”, zei voormalig F1-coureur Giedo van der Garde in een interview met radiostation 538. Hij merkte op dat De Vries “niet spectaculair” was, maar zei dat er verschillende tekenen van verbetering voor de beginnende coureur. “Als je erop terugkijkt, de hoeveelheid tijd die hij kreeg om aan de auto te wennen en de vooruitgang die hij (langzaam maar zeker) maakte, is het – naar mijn mening – te vroeg geweest”, schreef hij ook op Twitter. Een comeback is “supermoeilijk” en de beslissing zou het einde kunnen betekenen van De Vries’ jonge F1-carrière, vertelde Van der Garde aan 538.

Een andere expert was het daar niet mee eens. “Hij zou terug kunnen gaan naar zijn oude rol, als reservecoureur voor Mercedes-dochterteam Williams”, zegt JFK-hoofdredacteur Jeroen Jansen. Hij speculeerde woensdag in een gesprek met Hart van Nederland dat de deur voor hem open zou kunnen blijven staan ​​bij Williams.

Sterker nog, diezelfde middag werd De Vries gezien tijdens een ontmoeting met Mercedes-teambaas Toto Wolff in een café in Monaco.

Jansen had ook gesuggereerd dat De Vries zou kunnen eindigen in het World Endurance Championship, dat de 24 uur van Le Mans omvat. Er werd ook gespeculeerd dat hij zou kunnen terugkeren naar de Formule E.

De Vries werd gecontracteerd door AlphaTauri na een indrukwekkend optreden vorig seizoen toen hij op korte termijn Alex Albon verving voor Williams en als achtste eindigde in de Italiaanse Grand Prix. De coureur uit Friesland was afgelopen seizoen reservecoureur bij Williams en lijkt mogelijk terug te keren bij het team. Het World Endurance Championship of een terugkeer naar de Formule E-divisie, een competitie die De Vries in het seizoen 2020-2021 al won, behoren ook tot de mogelijkheden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert