Critici spreken zich uit tegen kabinetsplannen om coronavirusmaatregelen te versoepelen

Twee van de belangrijkste gezondheidsadviseurs van de regering hebben geruchten aan de kaak gesteld over plannen van het kabinet om binnen twee weken een deel van de maatregelen om het coronavirus te blokkeren te versoepelen.

De overheid heeft het verminderen van de druk op de intensive care-afdelingen altijd benadrukt als een van de belangrijkste criteria waaraan moet worden voldaan voordat de maatregelen worden versoepeld. Deskundigen hebben zich afgevraagd of de ontspanning kan worden gerechtvaardigd in een tijd waarin veel ziekenhuizen met extra druk worden geconfronteerd en een verhoogde instroom van Covid-19-patiënten zien.

Onder degenen die het meest kritisch waren over het plan van de regering was medisch microbioloog Marc Bonten, die ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT). Woensdagochtend twitterde hij dat de nieuwe aanpak van de regering een “ongebruikelijke ontwikkeling was op een moment dat ziekenhuizen onder enorme druk staan: ICU’s en afdelingen overvol, ziekteverzuim van het personeel met 20% en het aantal patiënten blijft toenemen”.

Ook de vooraanstaande intensive care-arts Diederik Gommers had kritiek op het nieuwe plan van de regering. Hij zei dat het goed is om toekomstige plannen voor te bereiden, maar dat ze pas geïmplementeerd mogen worden als de derde piek van infecties voorbij is.

“Ik wacht veel liever tot de top voorbij is. De plannen zouden over veertien dagen in werking treden, laten we hopen dat tegen die tijd de afname van infecties al merkbaar zal zijn. ” Gommers vertelde woensdagavond over het RTL-programma Beau.

In totaal werden woensdagmiddag 2.558 mensen met Covid-19 behandeld in Nederlandse ziekenhuizen, een stijging van tien procent in slechts een week tijd. Dat totaal omvatte 776 patiënten op de intensive care, het meeste in bijna een jaar.

Plaats een reactie