Covid-ziekenhuistotaal passeert 700 om het hoogste punt van 11 weken te evenaren; Nog 5.700 besmettingen

By Jernst van Waal

Het aantal Covid-19-patiënten dat wordt behandeld in Nederlandse ziekenhuizen is voor de 15e dag op rij gestegen, blijkt uit cijfers van het LCPS. Het patiëntentotaal stond zaterdagmiddag op 703, waarmee het huidige record in 80 dagen op 16 augustus gelijk werd, na een stijging van één procent sinds vrijdag.

Het patiëntentotaal steeg met 29 procent in één week. Een vergelijkbare stijging zou het aantal patiënten voor het eerst sinds de piek van eind juli, veroorzaakt door de vierde golf van infecties, boven de 900 brengen. De toenemende druk in de zorgsector heeft ertoe geleid dat verschillende ziekenhuisleiders een beroep op het kabinet hebben gedaan om het probleem snel aan te pakken, hoewel bronnen dicht bij het kabinet vrijdag zeiden dat ze op dit moment geen plannen hebben om in te grijpen. De situatie kan er ook toe leiden dat lokale overheden hun eigen beperkingen opleggen, zegt Ernst Kuipers, leider op de intensive care en hoofd van het Erasmus Medisch Centrum.

Zaterdag lagen 179 mensen met de ziekte van het coronavirus op de intensive care. Dat aantal steeg met vijf per dag, waarmee het ICU-totaal op het hoogste punt in meer dan een maand staat. Nog eens 524 patiënten lagen op de reguliere zorgafdelingen, net als vrijdag.

Ziekenhuizen hebben de afgelopen 24 uur in totaal 116 mensen met Covid-19 opgenomen, de vierde opeenvolgende dag boven de honderd patiëntenopnames. Dat omvatte 101 patiënten die naar reguliere zorgafdelingen werden gestuurd en 15 rechtstreeks naar een ICU. Ziekenhuizen namen in de afgelopen zeven dagen 693 patiënten met de ziekte op, waaronder een dagelijks gemiddelde van 82 die naar een reguliere zorgafdeling werden gestuurd en 17 naar de intensive care.

Het RIVM registreerde tussen vrijdag en zaterdagochtend nog eens 5.719 positieve coronavirus-tests, blijkt uit ruwe gegevens die zijn vrijgegeven door de volksgezondheidsinstantie. Dat duwde het zevendaags voortschrijdend gemiddelde met nog eens 10 procent omhoog tot 4.642. Het gemiddelde is in 12 dagen meer dan verdubbeld, inclusief een sprong van 51 procent in de afgelopen week, zo bleek uit een analyse van onbewerkte gegevens.

Dat voortschrijdend gemiddelde was op het hoogste punt sinds 28 juli. Een combinatie van ruwe en gecorrigeerde gegevens bracht het gemiddelde iets lager, op ongeveer 4.617.

Ongeveer 14,1 procent van de door de GGD geteste mensen van 15 t/m 21 oktober kreeg het bericht dat ze besmet waren met het SARS-CoV-2-coronavirus. Een week eerder was het tarief 11,3 procent en in de zeven dagen daarvoor was het 9,3 procent. Bijna 30 duizend mensen werden de afgelopen weken dagelijks getest op de infectie, een stijging van 12 procent.

Amsterdam voerde zaterdag alle steden met de meeste nieuwe besmettingen aan met 285. Dat duwde het zevendaags gemiddelde van de hoofdstad op tot 199, dat is verdubbeld sinds het begin van de maand. Rotterdam registreerde 153 besmettingen, waarmee het stadsgemiddelde op 138 komt. Nog eens 129 Hagenaars testten positief. Het gemiddelde van die stad was 101, iets lager dan de week ervoor.

Utrecht registreerde ook 92 besmettingen, en in Almere werden er nog 79 ontdekt. Die laatste zag nieuwe besmettingen in twee maanden tijd stijgen naar het hoogste niveau.

Het RIVM heeft tot nu toe in totaal 2.076.273 besmettingen met het coronavirus in Nederland geregistreerd.