Site pictogram Financieel.com

Covid-vaccinaties nemen weer toe naarmate de uitbreiding van de coronaviruspas nadert

Afgelopen week was de eerste kalenderweek in maanden waarin door het RIVM een toename van Covid-19-vaccinaties werd gemeld. De stijging hield verband met een golf van afspraken voor inenting tegen de coronavirusziekte nadat het kabinet had aangekondigd dat coronaviruspasjes in de vorm van QR-codes nodig zouden zijn om vanaf 25 september de binnenruimtes van horeca, entertainmentevenementen en culturele locaties te betreden.

De QR-codes kunnen in de CoronaCheck-app worden gegenereerd binnen 24 uur na een negatieve coronavirus-test, of met een bewijs van herstel van Covid-19. Het kan ook worden gemaakt 14 dagen nadat iemand zijn laatste Covid-19-vaccinatie heeft ontvangen.

Vorige week zijn er zo’n 150 duizend vaccins toegediend, 18 procent meer dan in de week van 6 op 12 september. Die week was het zwakste resultaat van een periode van zeven dagen sinds de eerste maand van de vaccinatiecampagne.

De volledige stijging werd toegeschreven aan het feit dat meer mensen een eerste injectie met een Covid-19-vaccin kregen. Zo’n 68 duizend mensen kregen vorige week hun eerste vaccindosis, een stijging van 54 procent. Mensen geboren tussen 2004 en 2009 en degenen geboren tussen 1986 en 1995 waren goed voor de meeste vaccinontvangers in deze groep. Ongeveer 80 duizend anderen kregen hun tweede vaccinatie, een lichte daling van zo’n 2 procent.

De eerste vaccinshots zijn nu goed voor meer dan 12,7 miljoen injecties, waaronder meer dan 801.000 toepassingen van het eenmalige Janssen-vaccin. Er zijn boostershots gegeven aan ongeveer 10,7 miljoen. Het totale aantal vaccindoses dat tot en met zondag werd gegeven, bedroeg 23.407.074.

Ongeveer 70 procent van de totale Nederlandse bevolking wordt beschouwd als volledig gevaccineerd tegen Covid-19, inclusief de populatie van ruim 2,1 miljoen kinderen onder de 12 jaar die zich nog niet kunnen laten vaccineren. Ongeveer 80 procent van iedereen van 12 jaar en ouder is ingeënt tegen de ziekte, waaronder meer dan 82 procent van de volwassenen. In dit geval omvat de definitie van “volledig gevaccineerd” degenen die één vaccinatie hebben gekregen en die eerder waren hersteld van een coronavirusinfectie.

Bijna 600 duizend mensen van 12 jaar en ouder moeten nog een tweede vaccinatie halen, blijkt uit gegevens van het RIVM.Tot en met zondag 19 september zijn er in Nederland naar schatting 23,4 miljoen vaccinaties toegediend. Meer dan 12,7 miljoen hiervan zijn eerste vaccinaties en meer dan 10,6 miljoen tweede vaccinaties. Naar schatting heeft 86,0% van alle 18-plussers een eerste vaccinatie gekregen en is 82,1% volledig gevaccineerd. Van iedereen ouder dan 12 jaar heeft 83,5% een eerste vaccinatie gekregen en is 79,6% volledig gevaccineerd.

De afgelopen week zijn er vooral in de jongere leeftijdsgroepen meer vaccinaties gegeven dan in de weken ervoor. Hierdoor is de opkomst van de eerste vaccinatie hoger dan in de afgelopen weken.

Mobiele versie afsluiten