Covid-testcapaciteit onderbenut, had eerder ruim beschikbaar moeten zijn: experts

By admin

De testcapaciteit is in ziekenhuizen in heel Nederland onderbenut, blijkt uit nieuw onderzoek van RTL Nieuws. Sommige ziekenhuizen hebben slechts ongeveer 10 procent van de tests uitgevoerd die ze aankunnen, beweerde de zender.

Volgens Bert Niesters, hoogleraar microbiologie aan het UMCG Groningen, onderstrepen de bevindingen het feit dat het voormalige toetsbeleid van de overheid, dat slechts kleine groepen mensen toegang tot de toets bood, achteraf niet correct was opgevat. ‘Meer testen zou er zeker toe hebben gedaan’, zei hij. Bietsers zei dat het verkeerd was om niet meer kwetsbare ouderen in verpleeghuizen te testen.

Het testbeleid van de regering, dat op 1 juni van versnelling zal veranderen om een ​​brede publieke toegang tot testen mogelijk te maken, was tot dusver restrictief in vergelijking met sommige landen over de hele wereld. Uit angst voor een tekort aan de chemische oplossing, wattenstaafjes en petrischalen die nodig waren om te testen op een actieve Covid-19-infectie, had de Nederlandse regering eerst voorrang verleend aan gezondheidswerkers en sommige patiënten met een gecompromitteerd immuunsysteem, en later aan andere zorgverleners, onder meer leerkrachten, jeugdtrainers en mantelzorgers.

Het was onwaarschijnlijk dat gewone mensen toegang hadden tot een slijmzwabbeltest, zelfs als ze symptomen van de coronavirusziekte hadden, zonder uitdrukkelijke aanbeveling van een arts.

Het hoogste aantal tests dat in één week werd geregistreerd, was van 13 – 19 april, toen er gemiddeld zo’n 5.700 tests per dag werden afgenomen, volgens statistieken van het RIVM. Bij een aantal verschillende gelegenheden heeft het land op één werkdag tussen de 7 en 8 duizend mensen kunnen testen. Dit aantal bleef ver onder de reguliere capaciteit van de overheid, die 17.500 tests per dag bedroeg, inclusief weekends. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge had in april ook gezegd dat door 24 uur per dag laboratoria te runnen, dat kon worden uitgebreid tot 29.000 dagelijkse testen.

Het tekort aan testcapaciteit blijkt bijvoorbeeld uit de stand van zaken in het Catharina Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, waar uit het onderzoek bleek dat het testlaboratorium ook na de uitbraak in maart nooit bijzonder druk was. “Op zijn hoogtepunt draaide het slechts op 40 procent van zijn capaciteit. Het was soms moeilijk om testmateriaal te krijgen, maar er was altijd genoeg”, legde hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss uit, eraan toevoegend dat elk laboratorium in Nederland was geweest testen op capaciteit.