Covid-overzicht kan verdwijnen als er maar weinig komen opdagen voor testen, waarschuwen experts

By Jernst van Waal

Hoewel er in het hele land nog maar weinig coronaviruspatiënten op de intensive care liggen en het aantal positieve tests afneemt, zeggen virologen dat veel mensen nog steeds besmet zijn met het virus. Door verminderde toetsing is het volgens de NOS echter moeilijk om een ​​overzicht te krijgen van de situatie.

Uit rioolmetingen blijkt dat er meer besmettingen met het coronavirus zijn onder de bevolking dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de besmette mensen komen zelden opdagen voor testen: zo’n 2.000 mensen laten zich per dag testen bij de GGD en ongeveer de helft is positief.

Hierdoor is het moeilijk te zien hoe het virus zich in Nederland ontwikkelt. Virologen zeggen dat meer van de algemene bevolking moet worden bemonsterd. “Zet een bus neer, test een groep mensen en kijk dan hoeveel besmettingen er zijn en welke varianten er rondgaan”, zegt OMT-lid Menno de Jong.

Naast rioolmetingen heeft het RIVM een netwerk van huisartsen opgezet die wekelijks monsters opsturen om te peilen welke ziekten er in omloop zijn. Maar deze steekproef is te klein om nauwkeurig te kunnen zeggen wat er in de samenleving gebeurt.

Door analyse van positieve testen van de GGD heeft een laboratorium van het Amsterdam UMC echter vastgesteld dat slechts ongeveer 69 procent van de besmettingen met het coronavirus de ommicron-variant is. Een groeiend aantal besmettingen vindt plaats bij de varianten BA4 en BA5, die hun oorsprong vinden in Zuid-Afrika.